current views are: 16

2 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση06:08

Το βιονικό μανιτάρι που μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό

Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων ισχυρίζεται ότι βρήκε τρόπο να παράγει ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για ορυκτά καύσιμα.

Δημοσίευση 06:08’

Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων ισχυρίζεται ότι βρήκε τρόπο να παράγει ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για ορυκτά καύσιμα.

Επιστήμονες ενσωμάτωσαν πλήθος κυανοβακτηρίων που παράγουν ενέργεια σε ένα τυπικό μανιτάρι με τη χρήση τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης και ενός δικτύου ηλεκτρόδιων, που αξιοποιούν την ενέργεια που παράγεται.

Τα κυανοβακτήρια βρίσκονται συχνά στη γη και στους ωκεανούς και οι επιστήμονες ενδιαφέρονται για την ικανότητά τους να μετατρέπουν το φως σε ενέργεια μέσω της φωτοσύνθεσης.

Παρά τις έρευνες που εξετάζουν τον τρόπο που τα κυανοβακτήρια μπορούν να παράγουν ηλεκτρισμό, η χρήση τους στην βιομηχανική παραγωγή ενέργειας είναι περιορισμένη, επειδή δεν μπορούν να επιβιώσουν για πολύ σε τεχνητές επιφάνειες.

Όμως, τα μανιτάρια παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν τα βακτήρια, χάρη σε έναν συνδυασμό θρεπτικών ουσιών, θερμοκρασίας και υγρασίας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα βακτήρια επιβίωσαν αρκετές μέρες παραπάνω στα μανιτάρια, από ότι σε άλλες επιφάνειες.

Η έρευνα διεξήχθη από τους Manu Mannoor και Sudeep Joshi του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Stevens στο Νιού Τζέρσεϋ. Δηλώνουν πως οι έρευνά τους δείχνει τις πιθανότητες «μηχανικής συμβίωσης» ανάμεσα σε οργανισμούς και άψυχα υλικά, που χαρακτήρισαν ως «διαφορετικούς κόσμους.»

Η δουλειά τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Nano Letters, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πράσινης ενέργειας σε μια εποχή που υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή. Αν και ένα μόνο βιονικό μανιτάρι παράγει μια μικρή ποσότητα βιοηλεκτρισμού, οι επιστήμονες εργάζονται για να συνδέσουν μερικά από αυτά με ένα κύκλωμα που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια μικρή λάμπα.

Επιπλέον, η ομάδα εξετάζει το πώς μπορεί να παράγει υψηλότερο ηλεκτρικό ρεύμα με τη χρήση του βιονικού μανιταριού. Η επιστήμη πίσω από αυτή την ανακάλυψη μπορεί να έχει και άλλες εφαρμογές.

Πηγή: CNN


σχετικα αρθρα