Περιέργως τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε την επανεμφάνιση του θέματος του «βασικού μετόχου». Σε αναλυτικό ρεπορτάζ το οποίο παρουσίασε το έγκριτο newsbomb, σχετικά με τον κ. Γιώργο Μπόμπολα και τις πολιτικές επιρροές του, έκανε μια αναφορά στην υπόθεση. Αλλά και στο Olympia διαβάσαμε εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα. 
Η αλήθεια-όπως υποστηρίζει καθημερινός συνομιλητής του κ. Καραμανλή- είναι μία για τον «βασικό μέτοχο». Εμπνευστής του «βασικού μετόχου» δεν ήταν άλλος από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος παρουσίασε στον Κώστα Καραμανλή το σχέδιο και μάλιστα είναι αυτός που του είχε εγγυηθεί ότι δεν επρόκειτο να αποτύχει η εφαρμογή του. 

Μάλιστα- όπως μας αποκάλυψε στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή- σε σύσκεψη που έγινε τότε στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού στο μέγαρο Μαξίμου είχαν παραστεί: Προκόπης Παυλόπουλος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Επικρατείας Ηλίας Θεοδωράτος. 

Ο κ. Ρουσόπουλος και ο κ. Θεοδωράτος παρουσία του κ. Καραμανλή επιχείρησαν με στοιχεία να αποδείξουν ότι το νομοσχέδιο δεν θα μπορούσε να σταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έπληττε  το κύρος της Κυβέρνησης η εμμονή στην εφαρμογή αυτού του νόμου. Μάλιστα ο κ. Θεοδωράτος είχε ήδη ταξιδέψει αρκετές φορές στις Βρυξέλλες και είχε ήδη σχηματίσει την πεποίθηση ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει η υπόθεση. Ο κ. Παυλόπουλος όμως επέμενε ισχυριζόμενος ότι γνωρίζει καλά τα νομικά και ότι δεν κάνει λάθος. 

Φυσικά η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή έχασε και ο νόμος αυτός ουδέποτε προχώρησε. Ήταν και η πρώτη ήττα για τον τότε Πρωθυπουργό η οποία είχε σα συνέπεια να συγκρουστεί με πολλούς ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι ταυτοχρόνως διατηρούσαν και άλλου είδους επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα τεχνικές εταιρείες.