Σε «γεφύρι της Άρτας» παρολίγο να μετατρέψει τη μία κοινοβουλευτική έδρα της περιφέρειας η παραίτηση του κ. Παύλου Στασινού σε συνάρτηση με τη στάση των αναπληρωματικών βουλευτών που κλήθηκαν να καλύψουν την θέση του παραιτηθέντος. Οι αντιστάσεις κάμφθηκαν εντέλει με τον πρ. Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Γκόγκα να αποδέχεται την έδρα. 

Καθώς φαίνεται, από την Ιπποκράτους κατεβλήθη επίμονη και επίπονη προσπάθεια προκειμένου να πειστούν οι τρεις επιλαχόντες να καταλάβουν την έδρα του παραιτηθέντος Στασινού, οι οποίοι προφανώς ύψωσαν τείχος άρνησης απέναντι στη βαρύτατη ευθύνη της υπερψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης.

Οι άλλοι δύο, πέραν του κ. Χρήστου Γκόγκα ήταν οι κ.κ. Γιάννης Παπαλέξης, δήμαρχος Άρτας και Αναστασία Κατσαντούλα. 
Ενδιαφέρον ωστόσο έχει η διαδικασία που θα ακολουθείτο, ενά τελικώς οι τρεις επιλαχόντες επέμεναν στην άρνησή τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα προβλέπει το Άρθρο 53 του Συντάγματος, η έδρα πρέπει υποχρεωτικά να πληρωθεί καθόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η τριετία από την συνταγματική τετραετία της κοινοβουλευτικής περιόδου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν είναι υποχρεωτική η πλήρωση της έδρας εφ’ όσον βρισκόμαστε πριν από τις 4 Οκτωβρίου, ημερομηνία που διενεργήθηκαν οι βουλευτικές εκλογές. 

Ως εκ τούτου, για τη μία έδρα που έχει κενωθεί θα πρέπει να διενεργηθούν στο νομό Άρτας επαναληπτικές εκλογές, σε διάρκεια δύο εβδομάδων και στις οποίες καλούνται να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα που επιθυμούν να κατέλθουν στις εκλογές. 

Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού βέβαια, είναι αμφίβολο κατά πόσο τελικά θα επιτρέψει στις εξελίξεις να φτάσουν ως εκεί. Εφ’ όσον όμως συμβεί κάτι τέτοιο, είναι βέβαιον ότι το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα θα προσλάβει βαρύνουσα πολιτική αξία. 


Πάνος Ρασσιάς