Νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται πλέον στο «γαλάζιο» στρατόπεδο μετά τη ψήφιση του νέου Μνημονίου και τις διαγραφές 21 συνολικά βουλευτών από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει τη ΝΔ να μετράει τις απώλειες από τους βουλευτές που θέλησαν να εναντιωθούν στην κομματική γραμμή και να καταψηφίσουν το Μνημόνιο.

Αξιοσημείωτο, αναμφισβήτητα, είναι το γεγονός πως η ΝΔ δεν διαθέτει πλέον ούτε έναν βουλευτή στις Σέρρες, στην πόλη όπου γεννήθηκε ο ιστορικός ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή αφού και οι τρεις βουλευτές του νομού (Μαρία Κόλλια, Θεόφιλος Λεονταρίδης και Αναστάσιος Καρυπίδης) καταψήφισαν και διεγράφησαν. 

Ισχυρό πλήγμα για το κόμμα της Συγγρού δημιουργείται και στην Κρήτη αφού μετά τη διαγραφή του Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο μόνοι γαλάζιοι βουλευτές στο νησί είναι ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο Λασίθι και η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία στις προσεχείς εκλογές θα πολιτευθεί στην Αθήνα.

Η ΝΔ δεν έχει πλέον βουλευτές και στο Ηράκλειο, με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τον Λευτέρη Αυγενάκη να έχουν προσχωρήσει στην Δημοκρατική Συμμαχία.