Η συμφωνία στο Eurogroup είναι ιστορική όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, αλλά όχι μόνον για τους λόγους που ανέφερε ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο βρόγχος γύρω από την Ελλάδα έσφιξε προκειμένου να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση που μας κρατάει (προσώρας τουλάχιστον) στην ευρωζώνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι η χώρα θα αναγκαστεί να κάνει Συνταγματική Αναθεώρηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δανειστές θα έχουν προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους. Τη σχετική νομοθετική ρύθμιση και τη Συνταγματική αναθεώρηση, την ανακοίνωσε πρώτος ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και στη συνέχεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δέχθηκε τη δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού για την αποπληρωμή των χρεών. Αν περισσεύουν χρήματα, τότε θα δίνονται για τα δημόσια ελλείμματα. Δήλωσε επίσης ότι θα υπάρχει μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα.

Όχι ευτυχώς με την έννοια που ζητούσε επιμόνως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, αλλά μόνιμη παρουσία. Ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν μίλησε για μόνιμη παρουσία στην Αθήνα της Ομάδας Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ, η οποία θα ενισχυθεί από τεχνοκράτες που θα στείλουν προς βοήθεια οι χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μετά του λένε… του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει…


ΑΣΚ