Το τελευταίο χρονικό διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας δεκάδες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να καταλαμβάνει από την 2η έως την 5η θέση. Την ίδια ώρα το ελληνικό κομματικό σύστημα σύμφωνα τόσο με τα ευρήματα των ερευνών της κοινής γνώμης, όσο και με τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα καθημερινά, εμφανίζεται κατακερματισμένο και παράλληλα, όλα δείχνουν ότι... μια νέα διαιρετική τομή τείνει να θεμελιωθεί στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, μια διαιρετική τομή μεταξύ των δυνάμεων του μνημονίου και των δυνάμεων ενάντια σε αυτό. Το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που από την αρχή σήκωσε όλο το βάρος της μνημονιακής πολιτικής, μιας πολιτικής αναγκαίας μεν, δυσβάσταχτης δε, που ερχόταν σε ρήξη με ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, με τις βεβαιότητες του παρελθόντος, με τον ίδιο του εαυτό, πήρε γενναίες μεν αποφάσεις, αλλά ήταν τρομερά αναποφασιστικό και αναποτελεσματικό σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση. Πώς να είναι άλλωστε; Όταν στις νέες συνθήκες έπρεπε να συνυπάρξει το παλιό ΠΑΣΟΚ -ένα ΠΑΣΟΚ μονολιθικό, προσκολλημένο στο παρελθόν- με ένα νέο ΠΑΣΟΚ που θα πρότασσε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να ξαναγεννηθεί η ελπίδα της δημιουργίας σε μια χώρα που βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και ίσως ακόμη να μην έχει καταφέρει να κάνει το μεγάλο άλμα πέρα από την φθορά.

Τώρα, το ΠΑΣΟΚ καλείται να επιλέξει το νέο του αρχηγό. Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει την πρόθεση τους να είναι υποψήφιοι μέσα στις νέες συνθήκες δύο άνθρωποι που έχουν συνδεθεί με το παλιό ΠΑΣΟΚ… Δυο εκ των μεταρρυθμιστών σπεύσανε να δηλώσουν την αφοσίωση τους στο παλιό ΠΑΣΟΚ και μένουν οι άλλοι δύο, οι οποίοι εμφανίζονται να φυγομαχούν, ενώ θα έπρεπε να αναλάβουν πρωτοβουλίες και στις νέες συνθήκες, με πρώταγμα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να κατέλθουν στην κούρσα της διαδοχής και να δώσουν την δική τους μάχη για ένα νέο ΠΑΣΟΚ, για μια νέα διευρυμένη κεντροαριστερά. Μπορεί να φαντάζουν αουτσάιντερ, αλλά μερικές φορές τα αουτσάιντερ μπορούν να κάνουν την διαφορά. Οι Κλίντον και Μπλερ αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα….

Οι Γιάννης Ραγκούσης και Ηλίας Μόσιαλος, καλούνται να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη και να απευθύνουν προσκλητήριο σε όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις εντός του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης ανανεωτικής αριστεράς και μαζί να χαράξουν μια νέα πορεία, πέραν του λαϊκισμού και του παλαιοκομματισμού. Πάνω στον άξονα των αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος να οικοδομήσουν ένα νέο σύστημα εμπιστοσύνης, ένα νέο συμβόλαιο με την κοινωνία, την οικονομία, το κόμμα και τους πολίτες αυτού του τόπου.

Πηγή: info-guardian.eu