Η κυρία Μιλένα Αποστολάκη χθες βράδυ (δεν μου προκάλεσε καμία απολύτως έκπληξη) ψήφισε την δανειακή σύμβαση. Ωστόσο η ανεξάρτητη βουλευτής μέχρι σήμερα διατυμπάνιζε ότι η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης δεν βάζει τέλος στο σενάριο χρεοκοπίας της χώρας. Τι όμως άλλαξε μέσα σε 25 ημέρες και εν τέλει η κ Αποστολάκη ανέλαβε την πολιτική ευθύνη να ψηφίσει; Τίποτα απολύτως δεν άλλαξε. Ο Βενιζέλος απλώς ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και είναι μάλιστα ο διαπραγματευτής αυτής της κατάπτυστης- για την κ. Αποστολάκη- σύμβασης.

Είναι πασίδηλο ότι η εν λόγω βουλευτής επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να επιστρέψει και φυσικά να είναι υποψήφια στις επικείμενες εκλογές. Αλλά αλήθεια είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Ο κ. Λοβέρδος εν τω μεταξύ έχει απορρίψει ήδη ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και είναι φυσικό γιατί σε τελευταία ανάλυση τι χρωστάει η υπόλοιπη ηρωική- όπως την αποκάλεσε ο ίδιος ο αρχηγός Βαγγέλης-  κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ; Και για να μην αδικήσω την κυρία Μιλένα Αποστολάκη παραθέτω το δικό της κείμενο το οποίο είχε ανεβάσει στις 10/2/2012 στο δικό της-προσωπικό site:
 
Γιατί θα καταψηφίσω τη νέα δανειακή σύμβαση  10/2/2012 «Έχοντας διαβάσει, όπως είχα χρέος, το μνημόνιο όπως επίσης και τις ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, συνέβαλα με την ψήφο μου στην υιοθέτηση μιας σειράς πρωτόγνωρα σκληρών και ταυτόχρονα άδικων μέτρων με οριζόντιο τις περισσότερες φορές χαρακτήρα.  

Η θετική μου ψήφος υπαγορεύτηκε από την πίστη ότι η εφαρμογή των συμφωνημένων, παρά τις αστοχίες και αδικίες που περιείχοντο στις απαιτήσεις των δανειστών, θα έσωζε άμεσα και οριστικά τη χώρα από τον κίνδυνο της χρεωκοπίας και της εξόδου από το ευρώ και ταυτόχρονα θα επέτρεπε την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών ως αντίδοτου στην κλιμακούμενη ύφεση και ανεργία.  

Οι ασυγχώρητες καθυστερήσεις όπως για παράδειγμα στον τομέα της συγχώνευσης ζημιογόνων οργανισμών καθώς και οι μοιραίες αστοχίες, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας σε συνδυασμό με σειρά λανθασμένων εκτιμήσεων της Τρόικας, οδήγησαν σε αλλεπάλληλες αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις. Ως παρεπόμενο αποτέλεσμα αυτών ακολούθησε μια σειρά από νέα οριζόντια φορολογικά μέτρα, τη στιγμή που όλοι γνωρίζαμε ότι η φοροδοτική ικανότητα μισθωτών και συνταξιούχων είχε από καιρό εξαντληθεί και ότι η ύφεση βάθαινε επικίνδυνα.  

Μετά από αυτόν τον διετή πλέον φαύλο υφεσιακό κύκλο αλλά και την εκτίμηση που κάνει η ίδια η νέα δανειακή σύμβαση ότι λόγω των συμφωνηθέντων μέτρων και της επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος θα σημειωθεί περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4-5% στη διετία 2012-2013, οι νέες απαιτήσεις των δανειστών προκειμένου να υπογραφεί η νέα σύμβαση και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, συνιστούν μια αδιέξοδη επανάληψη ενός σχεδίου εξόντωσης των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας αλλά ταυτόχρονα και μια συνταγή διάλυσης της χειμαζόμενης οικονομίας μας, τη στιγμή που για μια ακόμη φορά απουσιάζει παντελώς η λήψη αναπτυξιακών μέτρων.  

Η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης δεν βάζει τέλος στο σενάριο χρεωκοπίας της χώρας. Διασφαλίζει προσωρινά μόνο την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους καθιστώντας την ίδια στιγμή βέβαιη τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων στο αμέσως προσεχές διάστημα. Εξάλλου, τόσο στη συνοδευτική επιστολή όσο και στο κύριο κείμενο της σύμβασης υπάρχει ρητή δέσμευση για την υιοθέτηση νέων διορθωτικών μέτρων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και στοχευμένες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι.  

Είναι ανυπόστατο πλέον το επιχείρημα ότι η ψήφισή της αποτρέπει τη χρεοκοπία της χώρας και για όλους αυτούς τους λόγους θα την καταψηφίσω στην επικείμενη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.»


Άρτεμις Παραδείσου