Ο κ. Νότης Μηταράκης ήταν καλεσμένος στο ΣΚΑΪ και  παραχώρησε συνέντευξη στον φίλο-μνημονιακό πλέον Γιώργο Αυτιά, ο οποίος όπως φάνηκε μάλλον συμφωνούσε με τον νέο- φιλελεύθερο κ. Μηταράκη. Ο κ. Μηταράκης προφανώς εξέφρασε την επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Το σύνθημα το οποίο πέρασε από την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά ήταν ότι «λεφτά δεν υπάρχουν»! Παράλληλα μίλησε για τον ιδιωτικό τομέα και την σημασία του αλλά μάλλον υπερτόνισε σε ενοχλητικό βαθμό το κομμάτι αυτό.

Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν η καταδίκη εκ μέρους του της λαϊκίστικης αντίληψης (μάλλον έκανε λάθος εκπομπή για να το πει) αλλά στη συνέχεια μίλησε για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους χαϊδεύοντας αυτιά και τον …Αυτιά!

Αυτό πάντως όπως και να το ερμηνεύσει κάποιος λαϊκίστικο ακούγεται…

Παραθέτουμε τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Μηταράκη:

Κίνητρα στην πραγματική οικονομία


«Αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει η παραγωγική βάση, υπάρχει πλήρης ασφυξία στην αγορά. Λεφτά δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να δημιουργηθούν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Λεφτά μπορεί να υπάρξουν μόνο αν δουλέψει ο ιδιωτικός τομέας, αν δώσουμε κίνητρα παραγωγικότητας και μπορέσει να λειτουργήσει η πραγματική οικονομία. Χρειάζονται λοιπόν συγκεκριμένα κίνητρα: Φορολογικά κίνητρα, σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο και ρευστότητα στην αγορά. Η ΝΔ είχε τονίσει από την πρώτη στιγμή –και επιτέλους μπήκε στη νέα δανειακή σύμβαση- να εξοφλήσει άμεσα το κράτος τα 7 δις που χρωστά στην πραγματική οικονομία».   

Δεν αντέχουν άλλα βάρη οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι


«Φόρους από μια οικονομία που δεν παράγει, δεν μπορείς να εισπράξεις. Το χαράτσι το οποίο έχουμε δεσμευθεί ότι θα καταργήσουμε τι έχει κάνει τελικά; Έχει καταστρέψει έναν ολόκληρο παραγωγικό κλάδο της Ελληνικής Οικονομίας που στηρίζει 130 επαγγέλματα. Η κατανάλωση τσιμέντου έχει πέσει 85% τα τελευταία 4 χρόνια. Από πού λοιπόν θα εισπράξει το Δημόσιο; Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν μπορούν πλέον να σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος του προϋπολογισμού».

Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα και όχι λαϊκισμούς


«Σε εποχές κρίσης τα άκρα και ο λαϊκισμός βρίσκουν την ευκαιρία να δώσουν φρούδες ελπίδες. Ασφαλώς και χρειάζεται ανανέωση στα πρόσωπα, είναι σημαντική, αλλά αυτό που προέχει είναι να υπάρχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα».