Ο Γούντι Άλεν είχε πει ότι «το χρήμα είναι προτιμότερο από την φτώχια για λόγους μόνο και μόνο οικονομικούς».
Αυτούς του οικονομικούς λόγους που μας οδήγησαν στην φτώχια και την εξαθλίωση επιχειρούν με μεγάλη αγωνία να διερευνήσουν επιτέλους οι πολίτες ενόψει της επικείμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Άκουσα σήμερα το πρωί στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη τον δημοσιογράφο να λέει ότι ο κ. Προβόπουλος είχε ενημερώσει, το 2009, και τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου για την κατάσταση αλλά αυτοί δεν τόλμησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα.  

Σωστή η παρατήρηση και συμφωνώ αλλά έχει ένα κενό που την κάνει άδικη. Χάρη της αντικειμενικότητας πολλοί- για μην πω όλοι μας- συμψηφίζουμε τα πράγματα και μετατρέπουμε τα αντικειμενικά στοιχεία σε ισορροπιστικές παραμέτρους.

Αυτή είναι η διαφωνία μου με τον Γιώργο Παπαδάκη. Ενώ έχει εντοπίσει το πρόβλημα, ενώ γνωρίζει καλά το «παιχνίδι» που έχει παίξει ο Προβόπουλος δεν τινάζει την μπάνκα στον αέρα- έχει την δύναμη να το κάνει- αλλά επιχειρεί την εξισορρόπηση.

Φυσικά η χειρονομία του έμπειρου δημοσιογράφου δεν θα δεχόμουν σε καμία περίπτωση ότι είναι εκ του πονηρού. Δεν υπάρχου τόσα χρόνια τέτοιου είδους δείγματα. Ωστόσο υπάρχει ένα αντικειμενικό στοιχείο το οποίο δεν κατανοώ γιατί επιτέλους δεν ομολογείται.

Ο Καραμανλής έκανε λάθη. Τα είπαμε, τα είπε και ο ίδιος. Ο Παπανδρέου όμως έκανε έγκλημα. Αυτό όμως γιατί δεν ακούγεται ευθέως; Θα σας έλεγα ότι με εντυπωσιάζει το γεγονός της απόδοσης συλλογικής ευθύνης στους πολιτικούς για τον εγκλωβισμό μας στο μνημόνιο και φυσικά στο ΔΝΤ. Η εκτίμηση μου είναι ότι την μόνη και αποκλειστική ευθύνη έχει ο κ. Παπανδρέου και βεβαίως ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Θα πρέπει να θυμηθεί ο Γιώργος Παπαδάκης πως όταν η Κυβέρνηση της «επαράτου δεξιάς» τολμούσε να λάβει μέτρα γινόντουσαν δυο πράγματα: Πρώτον ο κ. Παπανδρέου μεταμφιεζόταν σε σοσιαλιστή ακτιβιστή ενάντια στο ντόπιο  κεφάλαιο και τον πολυεθνικό καπιταλισμό εμποδίζοντας την λήψη του όποιου μέτρου! Μάλιστα φορούσε μακό μπλουζάκι και έβγαινε στους δρόμους και στα λιμάνια κόντρα στο σύστημα.

Το δεύτερο ήταν τα δελτία ειδήσεων στα οποία μόλις κοβόταν ένα ευρώ από συντάξεις ή μισθούς ή ακόμα όταν ανέβαινε η τιμή της βενζίνης 0,01 λεπτό γινόταν κόλαση. Τα θυμάται κανείς αυτά;

Συνεπώς δεν έχουν όλοι την ίδια ευθύνη. Γιατί μια κυβέρνηση δεν κυβερνά μόνη της. Υπάρχει και η αντιπολίτευση και η Κυβέρνηση Καραμανλή είχε απέναντι της την χειρότερη αντιπολίτευση των τελευταίων 150 χρόνων.

Κατά συνέπεια ο «χρυσοκάνθαρος» Προβόπουλος ο οποίος πολλά έχει κάνει θα ήταν σωστός και έντιμος πολιτικά έναντι του Ελληνικού λαού εάν έβγαινε  να μας πει όλη την αλήθεια. Τι έλεγε του Καραμανλή; Πόσες φορές είχε συναντήσει προεκλογικά τον κ. Παπανδρέου και τι είχαν συμφωνήσει; Φυσικά τις προειδοποιήσεις του τις είχαμε ακούσει όλοι. Τι έκανε λοιπόν κ. Παπαδάκη ο τότε πρωθυπουργός στη  ΔΕΘ και τι είχε πράξει ο κ. Παπανδρέου;

Το ερώτημα βεβαίως είναι ρητορικό διότι ο Γιώργος Παπαδάκης γνωρίζει όσο κανένας άλλος το βάθος αυτής της ιστορίας. Γιατί δημοσιογραφικά- και τότε και τώρα- υπερασπίζεται με πάθος τις απόψεις οι οποίες δεν είναι άλλες από την υπεράσπιση εκείνων που καθημερινά γίνονται φτωχότεροι.

ΤαΧα