Σε δύο ελληνικές πόλεις, όπου οι ναζί κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου επιδόθηκαν στα πλέον απεχθή εγκλήματα, υπήρξαν πολίτες που την Κυριακή έδωσαν την ψήφο τους στη Χρυσή Αυγή, τα μέλη της οποίας δεν παραλείπουν να χαιρετούν ναζιστικά. Στα Καλάβρυτα στις 13 Δεκεμβρίου τα μυδράλια των κατακτητών εκτέλεσαν 848 κατοίκους, μαζί με άλλους 200 από τα γειτονικά χωριά. Στον τόπο της εκτέλεσης δεσπόζουν ο Λευκός Σταυρός και το μνημείο της πετρωμένης Καλαβρυτινής μητέρας προκειμένου να θυμίζουν στις επόμενες γενιές όσα συνέβησαν στην πόλη την αποφράδα εκείνη ημέρα. 

Ως εκ τούτου, προκαλεί μάλλον εντύπωση πως πολλοί κάτοικοι των Καλαβρύτων μάλλον αγνόησαν το ιστορικό αυτό γεγονός, αφού στα τελικά αποτελέσματα και σε σύνολο 9.859 έγκυρων ψηφοδελτίων η Χρυσή Αυγή έλαβε 635 ψήφους, ποσοστό 6,44%.

Στο Δίστομο της Βοιωτίας στις 10 Ιουνίου 1944 οι ναζί επιδόθηκαν σε μια ακόμη άγρια σφαγή άοπλων πολιτών.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου η Χρυσή Αυγή έλαβε 335 ψήφους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 5,96% του συνόλου των ψήφων.

Βέβαια το ποσοστό αυτό αφορά σε όλον τον Καλλικρατικό Δήμο που περιλαμβάνει εκτός από το Δίστομο, την Αράχωβα, την Αντίκυρα και το Στείρι. 


Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Διστόμου, μαζί με την τ. Κοινότητα Στειρίου,  η Χρυσή Αυγή πήρε 79 ψήφους (3,48%). Μάλιστα αμιγώς στην ιστορική  κωμόπολη, χωρίς το Στείρι, το ποσοστό της Χρυσής Αυγής περιορίζεται στο 2,7% (44 ψήφοι).  

Όπως σημειώνουν κάτοικοι, στην πραγματικότητα οι ψήφοι Διστομιτών προς την Χρυσή Αυγή είναι ακόμα λιγότεροι, αφού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Διστόμου ψηφίζουν και οι κάτοικοι της εργατούπολης Παραλία Διστόμου (Ασπρα Σπίτια) που είναι κυρίως εσωτερικοί μετανάστες που εγκαταστάθηκαν εκεί την δεκαετία ’60 και ’70 για την λειτουργία του εργοστασίου Αλουμινίου (Πεσινέ).