Η μέχρι σήμερα εμπειρία του πολιτικού συστήματος δεν φαίνεται ικανή να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα εάν η διαδικασία των διερευνητικών εντολών διευκολύνει η δυσχεραίνει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης. Γιατί κάτι τέτοιο συνέβη το 1989. Τότε η λύση που προέκυψε έδωσε τις μεταβατικές Κυβερνήσεις Τζανετάκη και Ζολώτα. Και αυτό γιατί υπήρχε πολιτική βούληση. Κατά συνέπεια και σήμερα- κάτω από πιο δύσκολες και περισσότερο πολύπλοκες και σύνθετες συνθήκες- αυτό που θα δώσει απάντηση στον γρίφο του εκλογικού αποτελέσματος είναι και πάλι η πολιτική βούληση των πολιτικών αρχηγών.

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σήμερα Αξιωματική Αντιπολίτευση- δηλαδή εν δυνάμει κόμμα εξουσίας- αλλά και το τέταρτο κόμμα οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» κόμματα τα οποία  αρνούνται να στηρίξουν Κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει η Νέα Δημοκρατία, ενδεχομένως και το ΠΑΣΟΚ, και με δεδομένη την πάγια άρνηση του ΚΚΕ να στηρίξει οποιαδήποτε Κυβέρνηση, λύση δεν διαφαίνεται.

Να συμφωνήσουν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν συμμαχική κυβέρνηση και να δεχθεί η ΔΗΜΑΡ να στηρίξει ή να δώσει ψήφο ανοχής στο εγχείρημα, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Φυσικά ο κ. Κουβέλης χθες απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατά την συνάντηση του με τον κ. Σαμαρά.

Στο μεταξύ οι επιλογές ολοένα γίνονται λιγότερες ενώ ταυτόχρονα ο χρόνος για εξεύρεση βιώσιμης λύσης πιέζει. Ο ελληνικός λαός, όμως, με την απόφαση του να μην έχει κανένα κόμμα αυτοδυναμία έχει δώσει συγκεκριμένη εντολή: Συνεργαστείτε! Αυτό το μήνυμα είναι απολύτως ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται άλλου είδους ερμηνείες. Μήπως θα πρέπει εν τέλει να δοκιμάσουμε και το άλλο δρόμο; Μήπως πρέπει να στηριχθεί μια Κυβέρνηση υπό τον κ. Τσίπρα για να δοκιμάσει μια διαφορετική πολιτική;

Γιατί εάν δεν δοκιμαστεί και αυτή η συνταγή πάντα θα έχουμε το αναπάντητο ερώτημα: Μήπως είχαμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τα πράγματα και την αφήσαμε αναξιοποίητη;

Είναι φυσικό μια τέτοια απόφαση να υποκρύπτει μεγάλο ρίσκο και να φέρει την χώρα σε μεγάλο αδιέξοδο. Γιατί εάν ο κ. Τσίπρας διαμηνύσει στους δανειστές ότι θα διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρους του χρέους και με δεδομένο ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μας δανείσουν χωρίς εγγυήσεις τότε θα πρέπει ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ήδη βρει λύση για την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων. Συνεπώς είναι αναγκαίο όλοι να παίζουν χωρίς άσσους στο μανίκι και να ξεκαθαρίσουν από τώρα τα πράγματα.


Πάνος Ρασσιάς