Το συνώνυμο της διακριτικότητας και το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Η Γεωργία Σαμαρά ως μία γνήσια αριστοκράτισσα αποτελεί το alter ego του πρωθυπουργού. Πολλοί ήταν εκείνοι που την περασμένη Κυριακή αιφνιδιάστηκαν όταν είδαν την κυρία Γεωργία Σαμαρά να καταφτάνει στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού. Ο σύζυγός της Αντώνης Σαμαράς μόλις είχε κερδίσει τις εκλογές και εκείνη ήταν έτοιμη να το συνοδεύσει στο Ζάππειο. Ήταν μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της. Άλλωστε η κυρία Σαμαρά συνοδεύει τον σύζυγό της σε πολιτικές συγκεντρώσεις μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο... Η ίδια απεχθάνεται τη δημοσιότητα.  «Δεν είναι στο στυλ μας να δίνουμε συνεντεύξεις, ούτε εγώ ούτε τα παιδιά. Δεν είναι του δικού μας ύφους», έλεγε πριν από χρόνια στο «Εθνος της Κυριακής».

Ως κορίτσι χαμηλών τόνων θυμούνται την κόρη του μεγαλοεπιχειρηματία Άκη Κρητικού (της βιομηχανίας Κύκνος) και οι συμμαθητές της στο Κολλέγιο Αθηνών. Η Γεωργία φοίτησε στο Κολλέγιο Θηλέων (Pierce) και δεν είχε προκαλέσει ποτέ με τη συμπεριφορά της. Ηταν πάντα διακριτική και αθόρυβη. 

Για την ιστορία, συμμαθήτριά της (στην τάξη που αποφοίτησε το 1983 από το Pierce) ήταν και η Σοφία Καλαντζάκου, η οποία – από μια ειρωνία της τύχης – θα κατέβαινε αργότερα υποψήφια στη Μεσσηνία, ως «αντίπαλος» δηλαδή του Αντώνη Σαμαρά.

Η Γεωργία Σαμαρά-Κρητικού φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συμφοιτητές της θυμούνται τότε ότι η Γεωργία πήγαινε στο πανεπιστήμιο «με ένα Γκολφάκι». Μάλιστα, γράφουν σήμερα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» προσφερόταν καθημερινά να μεταφέρει συμφοιτητές της με το αυτοκίνητο από το Πολυτεχνείο στα βόρεια προάστια, σε μια πρώιμη εκδοχή του car pooling. «Πηγαίνω προς τα πάνω. Θέλει κανείς να έρθει μαζί μου;», τους φώναζε.

Από το ΕΜΠ θα βρεθεί ένα βράδυ στην Κηφισιά. Είναι νύχτα της άνοιξης του 1989 κι εκείνη δεν γνωρίζει ότι σε λίγο θα αρχίσει να γράφεται μια ιστορία που θυμίζει ρομαντική ταινία. Ο νεαρός τότε πολιτικός Σαμαράς μιλά στον κινηματογράφο Αστέρια στην Κηφισιά και η Γεωργία συνοδεύει τον πατέρα της (στον οποίο είχε μεγάλη αδυναμία) στην εκδήλωση. Στο τέλος χαιρετά τον μεσσήνιο πολιτικό μαζί με τον πατέρα της. Αργότερα ο Σαμαράς θα πει ότι, όταν την είδε, ένιωσε ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα. Δεν γνώριζε όμως τίποτα για εκείνη. Λίγες ημέρες αργότερα στο γραφείο του φθάνουν 300 φωτογραφίες από την εκδήλωση. Εντοπίζει τη Γεωργία σε μία από αυτές. Ρωτά τους συνεργάτες του αν τη γνωρίζει κανείς, αλλά μάταια. Για καλή του τύχη, αφήνει τη φωτογραφία επάνω στο γραφείο του στο πατρικό του σπίτι στη Μουρούζη και την αναγνωρίζει ο αδελφός του Αλέξανδρος, ο οποίος γνωρίζει τον πατέρα της. Ο Σαμαράς επιστρατεύει τα «μεγάλα μέσα» – φίλους και γνωστούς – να μεσολαβήσουν για τη γνωριμία και δίνουν το πρ το τους ραντεβού. Εκείνο το ραντεβού θα τους καθόριζε για την υπόλοιπη ζωή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός δεν ήταν τότε μόνο πολλά υποσχόμενος πολιτικός, αλλά και περιζήτητος γαμπρός. Η Γεωργία όχι μόνο δεν αντιστάθηκε στη γοητεία του, αλλά έναν χρόνο αργότερα, στις 29 Μαΐου 1990, θα τον παντρευόταν.

Ο γάμος στην Πύλο αποτέλεσε κοινωνικό και πολιτικό γεγονός, καθώς οι καλεσμένοι ήταν χιλιάδες - ανάμεσά τους και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ολοι θυμούνται την 25χρονη νύφη που εντυπωσίασε με την απλότητά της, αλλά και το γλέντι στο οποίο τραγούδησαν ο Μανώλης Μητσιάς και η Μαρινέλλα. Λίγους μήνες αργότερα θα γεννηθεί η κόρη τους Λένα και αργότερα ο γιος τους Κωνσταντίνος.

Η Γεωργία Κρητικού-Σαμαρά είναι μια γνήσια αριστοκράτισσα. Το μεγάλο της πλεονέκτημα, όμως, είναι ότι ταυτόχρονα αποτελεί γυναίκα της διπλανής πόρτας. Ντυμένη απλά και βαμμένη διακριτικά, προτιμά τα ρούχα σε «ήσυχους τόνους» και δεν φορά βαριά κοσμήματα. Αντ’ αυτών, προτιμά ένα ρολόι και ένα ζευγάρι σκουλαρίκια. Οσοι τη γνωρίζουν μιλούν για έναν άνθρωπο ιδιαίτερα φιλικό, με βαθιά κουλτούρα, αλλά και πολύ χιούμορ.

«Η όψη της έχει την αθωότητα ενός μικρού παιδιού όταν σου μιλάει. Είναι πολύ φιλική. Ποτέ δεν θα σε προσβάλει, έχει πάντα έναν καλό λόγο να πει. Και πάντα με χαμόγελο», σχολιάζει άνθρωπος που τη γνωρίζει στην εφημερίδα« Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Στο πλευρό του συζύγου της σε όλη την πορεία της πολιτικής του ανόδου, της πτώσης και της θριαμβευτικής επιστροφής – ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι χωρίς εκείνην δεν θα τα έβγαζε πέρα. «Εχω περάσει δύσκολες ώρες πολιτικής απομόνωσης, αλλά έχω γίνει καλύτερος άνθρωπος μέσα από αυτές. Στα 11 χρόνια πολιτικής μοναξιάς μοναδικό στήριγμα για μένα ήταν η γυναίκα μου», είχε δηλώσει ο ίδιος στο παρελθόν.

O Aντώνης, η Γεωργία, η Λένα και ο Kωνσταντίνος ήταν ενωμένοι στα δύσκολα χρόνια που πέρασε ο πρόεδρος της NΔ. O κ. Σαμαράς συνηθίζει να λέει στους φίλους του ότι η πολιτική του περιπέτεια του επέτρεψε να είναι παρών όταν τα παιδιά του μεγάλωναν. H κόρη του Λένα αποφοίτησε από το Κολλέγιο Aθηνών, μαζί με την κόρη του πρώην πρωθυπουργού Mαργαρίτα Παπανδρέου. Σήμερα και τα δύο κορίτσια σπουδάζουν στο Λονδίνο. O Kωνσταντίνος είναι μαθητής του Kολλεγίου, όπου πρόεδρος είναι ο θείος των παιδιών και αδελφός του Aντώνη, ο Aλέξανδρος Σαμαράς. 

Όσο για τη Γεωργία, «ήταν η ιδανική γυναίκα για τον Αντώνη. Οταν ήταν μόνος του στο σπίτι στα χρό- νια της πολιτικής ερημιάς, εκείνη ήταν πάντα δίπλα του. Και αγαπάει πολύ τα παιδιά της», λέει άνθρωπος του ευρύτερου κύκλου του ζευγαριού, προσθέτοντας ότι η κ. Σαμ ρά είναι αυτή που κινεί τα νήματα της οικογένειας. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν τη χαμηλών τόνων Γεωργία όχι μόνο για τον καλό χαρακτήρα της, αλλά και για το γεγονός ότι, αν και γνωρίζει τα πολιτικά πράγματα, δεν εμπλέκεται ποτέ στις υποθέ- σεις του συζύγου της και δεν πα- ρεμβαίνει. Οχι από αδιαφορία, αλλά από άποψη. «Δεν θέλει ποτέ να είναι μπροστά από τον Αντώνη, αλλά πάντα πίσω, διακριτικά, στο παρασκήνιο», σημειώνουν φίλοι και γνωστοί. Αυτό και αν είναι προσόν...


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ