Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής, αντίπαλοι όμως στον τελικό του EURO 2012 θα βρεθούν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο Ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι.
Οι δύο άνδρες θ’ αφήσουν για λίγο στην άκρη τις …οικονομικές μάχες και θα μεταβούν στο Κίεβο για τη «μητέρα των μαχών» της διοργάνωσης, τον τελικό μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας.

Έχοντας αμφότεροι τονώσει το προφίλ τους μετά τη χθεσινή «επικράτησή» τους έναντι της Άνγκελα Μέρκελ στο τερέν των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων, εύλογα θα προσδοκούν ότι ενδεχόμενη νίκη στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, βέβαια μόνο ενός εκ των δύο αυτή τη φορά, θα προκαλέσει κύμα ενθουσιασμού στις κοινωνίες τους.

Κρυφή ελπίδα τους; Αυτός ο ενθουσιασμός να οδηγήσει, έστω και πρόσκαιρα, σε στροφή του βλέμματος της κοινής γνώμης αλλού από τα εκρηκτικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και των δύο κρατών.

Σε κάθε περίπτωση και για τους δύο υπάρχει ένας κοινός «πονοκέφαλος». Μέχρι και τώρα, σ’ όλη τη διάρκεια του EURO 2012, υπήρχε ένα άτυπο πολιτικό μποϊκοτάζ προς την ουκρανική πρωτεύουσα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης της πρώην ουκρανής πρωθυπουργού Γιούλας Τιμοσένκο.

Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, μπροστά στην ποδοσφαιρική μέθεξη, η έγνοια για τα ανθρώπινα δικαιώματα έρχεται σε δεύτερη μοίρα.