Έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες η κυβέρνηση έρχεται να επιβεβαιώσει εκείνο που το newpost.gr είχε επισημάνει εξ αρχής σε ό,τι αφορά την ανάληψη των καθηκόντων του κυβερνητικού εκπροσώπου από το βουλευτή Σίμο Κεδίκογλου.

Ήδη από τις 21 Ιουνίου με κείμενο που είχε τίτλο «Νομικό “αγκάθι” με τον Σίμο Κεδίκογλου αν δεν υπουργοποιηθεί», το newpost.gr υπενθύμιζε το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι τρεις εξουσίες, η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική είναι διακριτές.

Διαπιστώναμε τότε λοιπόν ότι «…ένας βουλευτής αν δεν είναι υπουργός, αναπληρωτής ή υφυπουργός, δεν μπορεί να μετέχει της εκτελεστικής εξουσίας».

Ως εκ τούτου, για να μπορέσει να ισχύσει η μόνη παράκαμψη της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, θα πρέπει ο εκάστοτε συμμετέχων στο υπουργικό συμβούλιο (εκτελεστική εξουσία), σε περίπτωση βέβαια που είναι βουλευτής (νομοθετική εξουσία), να έχει ορκιστεί προηγουμένως και ως μέλος της κυβέρνησης.

Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κώλυμα, καθώς θα συγχέονται η νομοθετική (βουλευτής) με την εκτελεστική εξουσία (μέλος κυβέρνησης), κατάσταση που το Σύνταγμα δεν επιτρέπει.

Εν τούτοις, ο Σίμος Κεδίκογλου, αποφασίστηκε να είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλαδή μέλος του υπουργικού συμβουλίου (εκτελεστική εξουσία) όντας βουλευτής (νομοθετική εξουσία) χωρίς να είναι μέλος της κυβέρνησης.

Για να λυθεί ο... γρίφος θα αρκούσε να ορκιστεί ο ευβοιώτης βουλευτής υφυπουργός Επικρατείας. Αυτό βέβαια για δύο και πλέον εβδομάδες δε συνέβαινε, με αποτέλεσμα να μην επιλύεται η σύγκρουση των θεσμικών ιδιοτήτων.

Εν τέλει, όπως μεταδώσαμε σήμερα, ο κύριος Κεδίκογλου θα ορκιστεί υφυπουργός Επικρατείας μεθαύριο Πέμπτη.

Τουλάχιστον έστω και αργά, αυτό που η νομική επιστήμη γνωρίζει από την εποχή του Γάλλου Μοντεσκιέ και η ελληνική κοινή γνώμη από την 21η Ιουνίου και το newpost.gr, έγινε αντιληπτό και από την κυβέρνηση.

Παναγιώτης Σκευοφύλακας