Η συνοχή της κυβέρνησης δεν εξαρτάται, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από τις πρόσφατες εξελίξεις, μόνο από τις διαδικασίες επαναδιαπραγμάτευσης ή αναδιαπραγμάτευσης- έννοιες διαφορετικές φυσικά- του μνημονίου. Πολλά εξαρτώνται  από την συνοχή των κομμάτων που συνθέτουν την κυβερνητική πλειοψηφία. Η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να έχει ζήτημα στην παρούσα φάση και η αποχώρηση Νικολόπουλου από την κυβέρνηση έχει ελάχιστη σημασία όπως και ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για την ΔΗΜΑΡ με κάποιες μικρές επιφυλάξεις.

Στο ΠΑΣΟΚ, όμως, τα πολιτικά δεδομένα δεν βοηθούν να εξαχθεί- στην παρούσα φάση- εύκολα ασφαλές συμπέρασμα για το μέλλον του κόμματος  που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και εν πολλοίς ενταφίασε ο πρωτότοκος γιος του Γιώργος.

Εάν τελικά ο κ. Βενιζέλος δεν καταφέρει- παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει- να αναστήσει το «πτώμα» που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του είναι πασίδηλο, ότι θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις.

Και οι εξελίξεις αυτές- και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό- θα αφορούν αποχωρήσεις ιστορικών και κορυφαίων στελεχών. Μάλιστα ουδείς αμφισβητεί ότι κάποιες από αυτές θα συνοδεύονται με ταυτόχρονη προσχώρηση σε άλλα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ.

Τότε είναι που θα κριθεί ουσιαστικά η βιωσιμότητα του Κυβερνητικού σχήματος. Και φυσικά το μέλλον του ΠΑΣΟΚ!


Τ.Χ