Επιστολή προς «πάντα ενδιαφερόμενο», ως «μία πρώτη απάντηση», της οποίας «θα υπάρξει και συνέχεια, όση χρειασθεί», απέστειλε νωρίτερα σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βύρωνας Πολύδωρας. Η επιστολή αφορά στα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό σε σχέση με το προβαλλόμενο ως ενδεχόμενο υιοθέτησης της φωνητικής γραφής και του λατινικού αλφαβήτου στην ελληνική γλώσσα.

Με αφορμή λοιπόν το «σίριαλ» αυτό των τελευταίων ημερών, του οποίου αφετηρία υπήρξε η επιστολή μία εκπαιδευτικού που έκρινε ότι ένα διδασκόμενο βιβλίο γραμματικής αλλοίωνε την ελληνική γλώσσα, ο Βύρωνας Πολύδωρας, γνωστός για τις γλωσσικές ευαισθησίες αλλά και την εκφραστική ιδιοτυπία του, προκαλεί όσους θεωρεί ότι τον λοιδορούν και τον καθυβρίζουν για την υπεράσπιση της ελληνικής γλώσσας.

 

Πιο συγκεκριμένα, ρωτά, μεταξύ άλλων, τους δημοσιογράφους Παντελή Μπουκάλα, Πάσχο Μανδραβέλη και Στέφανο Κασσιμάτη, καθώς και τους 140 γλωσσολόγους που έλαβαν θέση υπέρ του σχολικού βιβλίου, ποια είναι η άποψή τους ως προς το ενδεχόμενο αλλοίωσης των ελληνικών από την εισαγωγή του λατινικού αλφαβήτου και της φωνητικής γραφής.

 

Για το βουλευτή της ΝΔ, οι ανωτέρω «κίνδυνοι» είναι υπαρκτοί, μάλιστα το βιβλίο της γραμματικής αποτελεί προοίμιό τους.

 

Εν τούτοις, ο κύριος Πολύδωρας επιφυλάσσεται να ζητήσει συγχώρεση σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι αδικεί κάποιον/ους για τις προθέσεις τους, αν και στο υστερόγραφο της επιστολής στοιχηματίζει «ότι, με χίλιες προφάσεις ή και χωρίς προφάσεις, δεν θα απαντήσουν στην πρόκληση».

 

Με ετούτα και με εκείνα, το -υποτιθέμενο ή πραγματικό- «γλωσσικό ζήτημα» επανέρχεται στο προσκήνιο με τους ενδιαφερόμενους να λαμβάνουν... «θέσεις μάχης».

 

Π.Σ.