Λίγες ώρες πριν τον εορτασμό της Διακήρυξης της 3ης Σεπτεμβρίου στο ΠΑΣΟΚ αλλά και δύο μέρες πριν την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιάννης Δατσέρης, το δεξί χέρι του Ευάγγελου Βενιζέλου, μιλώντας στον Real Fm άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και αλλαγής πρωθυπουργού, ενώ έκανε λόγο για επιθέσεις που δέχεται το Κίνημα από συγκεκριμένους κύκλους.

Ο υπεύθυνος Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το μέλλον της τρικομματικής κυβέρνησης σχολίασε ότι: «Το θέμα είναι ότι αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία, της συνεργασίας των τριών κομμάτων, πρέπει να είναι μακράς πνοής και πρέπει να σταθεροποιήσει τη χώρα.  Δηλαδή να αναστρέψει την ανεργία, να τη βγάλει από την ύφεση, να φέρει επιτέλους ανάπτυξη και να πετύχει τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ με πιο ενεργό ρόλο στην κυβέρνηση, αλλά και την αλλαγή πρωθυπουργού ο κ. Δατσέρης διευκρίνισε ότι «Το τι θα συμβεί στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα και αναλόγως των αναγκών της συγκυρίας.

Μπορεί δηλαδή να μετάσχουν στο μέλλον οι αρχηγοί των κομμάτων και οι τρεις. Μπορεί να συμμετέχει μόνο ένα κόμμα και να το στηρίζουν τα υπόλοιπα. Μπορεί να κάνει δομικό ανασχηματισμό. 
Μπορεί να αλλάξει πρωθυπουργό. Ό,τι λέει το Σύνταγμα για τη δυνατότητα μιας πλειοψηφίας, ανάλογα με τις ανάγκες».

Όσον αφορά στις... εσωκομματικές κόντρες στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις «πολύκροτες» απουσίες από τα σημερινά γενέθλια του Κινήματος, ο κ. Δατσέρης μίλησε με σκληρή γλώσσα για κομματικά στελέχη, χωρίς ωστόσο να ονοματίσει πρόσωπα, τα οποία επιτίθενται στο κόμμα. Αναφέρθηκε μάλιστα σε κύκλους «γνωστών- αγνώστων» που θέλουν να κατεβάσουν το ΠΑΣΟΚ κάτω από το 12%. 

Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι «Δεν θέλω να αναφερθώ ονομαστικά σε κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ειδικά για συντρόφους μου, φίλους μου, που έχουμε μια μακρά κοινή διαδρομή. Δεν αναφέρομαι προσωπικά σε κανέναν. Εγώ θέλω να πω ότι, προσωπικά, έχω σχηματίσει μια άποψη, ότι το ΠΑΣΟΚ βάλλεται από συγκεκριμένους κύκλους «γνωστών – αγνώστων» αυτή την περίοδο, με συγκεκριμένη επιδίωξη τη συρρίκνωση της δημοκρατικής Παράταξης. Είναι αυτοί που θέλουν να έχουν τον έλεγχο του πολιτικού συστήματος και επιδιώκουν μια τυφλή αναμέτρηση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς και κυρίως των άκρων της Δεξιάς και της Αριστεράς.

Είναι αυτοί οι κύκλοι που θέλουν να το κατεβάσουν και κάτω από το 12% και να το απαξιώσουν. Όλοι διαβάζουμε εφημερίδες, όλοι ακούμε αναλυτές στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, όλοι παροικούμε σε μια μικρή χώρα και όλοι γνωριζόμαστε». 

ΑΝ.ΓΑΛ.