Μετά από τον «θόρυβο» που ξέσπασε με την άρνηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι να συναντήσει τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, φαίνεται πως η Ε.Ε. κάνει μία κίνηση «καλής θέλησης» προς την Κουμουνδούρου. Έπειτα από αίτημα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Βουλής συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Σταθάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιάννη Μηλιό, με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα (Task Force) Χόρστ Ράινχεμπαχ.

Στην συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης και η υπεύθυνη του γραφείου της Task Force στην Αθήνα κυρία Ζωρζέτα Λάλη.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ παρουσίασε τις βασικές αρχές του οικονομικού προγράμματος του κόμματος καθώς και τις θέσεις του για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Ειδικότερα επισημάνθηκε πως:

1. Η κρίση λαμβάνει επικίνδυνες κοινωνικές διαστάσεις, καθώς πλήττει ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού. Μάλιστα, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζήτησε από τον κ. Ράινχεμπαχ να συμπεριλάβει στην έκθεσή του ειδικό κεφάλαιο που θα αφορά στις κοινωνικές επιπτώσεις της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

2. Η εφαρμογή του προγράμματος της εσωτερικής υποτίμησης όχι μόνο δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις ανάκαμψης, αλλά οδήγησε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και λήψης νέων μέτρων, πλήττοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

3. Η ύφεση είναι εκτός ελέγχου. Η υλοποίηση άμεσων μέτρων για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αποτελεί ζήτημα επείγουσας προτεραιότητας για να ανακοπεί η καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

4. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να έχει σταθερές επαφές με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Στη συνάντηση έγινε ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο των πάγιων διατυπωμένων θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και με δεδομένη την άποψή του για την αποτυχία του υλοποιούμενου προγράμματος στο δημοσιονομικό και αναπτυξιακό πεδίο.