Διαστάσεις… επιδημίας έχουν αποκτήσει τελευταία η εκφραστική… χαλαρότητα και η αθυροστομία των δημόσιων προσώπων, πολιτικών και δημοσιογράφων, στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Διαφεύγοντας του ακαλαίσθητου «καθωσπρεπισμού» των τηλεοπτικών πάνελ, λέξεις που άλλοτε αποτελούσαν «ταμπού» για τη δημόσια ατζέντα, πλέον έχουν εδραιωθεί στον ψηφιακό πολιτικό και δημοσιογραφικό διάλογο.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε όλες τις άλλες λέξεις καταλαμβάνει ο έντονα νεοελληνικός «μ.....ς». Γραφόμενος είτε ως «μ@@@@@ς» είτε ως [email protected]@[email protected] ή όπως αλλιώς, ο γνωστότερος στον κόσμο ελληνικός χαιρετισμός ήρθε -και- στα social networks για να μείνει. Δεν γνωρίζουμε αν τόσα χρόνια πολιτικοί και δημοσιογράφοι περίμεναν… το twitter για να ξεσπάσουν, πάντως το δημοφιλές εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας μία αίσθηση αμφιροπής μεταξύ ιδιωτικότητας και δημοσιότητας στο διάλογο, φαίνεται να απενοχοποεί κάθε εκφραστική… υπέρβαση.

Μανώλης… μαινόμενος

To πλέον πρόσφατο κρούσμα δημόσιας απροκάλυπτης αθυροστομίας είναι το tweet του πρώην βουλευτή της ΝΔ και νυν στελέχους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννη Μανώλη, προς το γνωστό δημοσιογράφο, Μανώλη Καψή.

Κατόπιν ανάρτησης του τελευταίου στο twitter, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε, «Αληθεύει οτι συνδικαλισταράς των Ανεξάρτητων Ελληνων παίρνει την εξτρα συνταξη για τους συνδικαλοπατέρες;», ο κ. Μανώλης απάντησε οργισμένος «Aληθεύει ότι είσαι τόσο γελοίος και μα@@@ας που συνεχίζεις τις συκοφαντίες;».

Τα όσα ακολούθησαν, εκ μέρους του Γιάννη Μανώλη, περί «εμετικού, ψεύτη, συκοφάντη και (ανθρώπου που είναι) κυβερνητικό παπαγαλάκι», μάλλον είναι εκφραστικά… πταίσματα.

Nivo κατά… Αυγής

Νωρίτερα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, από τη σκηνή του 38ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ενός, μεταξύ άλλων, παραδοσιακού πολιτιστικού γεγονότος της χώρας, ο Νίκος Βουρλιώτης τoυ μουσικού συγκροτήματος Goin’ Through… περιέλαβε την εφημερίδα της Αριστεράς, Αυγή, αφιερώνοντάς της το γνωστό κομμάτι «Πόσο μαλ@@@ας είσαι». Έτσι έδωσε έτσι το δικό του στίγμα στην κόντρα που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους Goin’ Through και το αριστερό έντυπο, με αφορμή τη συμμετοχή των πρώτων στο φετινό Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Τριανταφυλλόπουλος για τα… τσόλια

Λίγες ημέρες πριν, μεγάλο θέμα είχε προκύψει από το περιβόητο tweet του Μανώλη Καψή, στο οποίο αναφέρονταν ως… τσόλια, η Χαρούλα Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη, εξαιτίας του ότι εκείνη τη χρονική στιγμή οι δύο καλλιτέχνιδες φέρονταν να φοροδιαφεύγουν. Έτσι λοιπόν, στο πολύ νερό που χύθηκε στο μύλο της αντιπαράθεσης για το ζήτημα αυτό, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος έριξε κι αυτός τη δική του… σταγόνα, απευθυνόμενος, μέσω twitter, στο συνάδελφό του, λέγοντάς του «Δεν το πιστεύω ότι έγινες τόσο [email protected]@[email protected] από την τελευταία φορά που σε είδα».

Βουλγαράκης... πρωτοπόρος

Πάντως, χωρίς να μπορούμε να είμαστε και απόλυτα σίγουροι, την… αρχή στα σχετικά αθυρόστομα σχόλια φαίνεται ότι έκανε ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Γιώργος Βουλγαράκης, όταν στα τέλη Αυγούστου και με αφορμή σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών για επιβολή τέλους ακινησίας στα Ι.Χ., είχε tweetάρει «Τέλος ακινησίας… Ποιός μ@@@@ας τα σκεφτέται αυτά».

Ποιητική… αδεία

Ασφαλώς, ανάμεσα στους πρωτοπόρους της ελευθεροστομίας στο πλαίσιο της κοινωνικής δικτύωσης συγκαταλέγεται ο Πέτρος Τατσόπουλος. Πολυγραφότατος ούτως ή άλλως, αθυρόστομος καταστατικά, ως και άνθρωπος των γραμμάτων, μα και μονίμως πρόθυμος να ερεθίσει εκφραστικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συχνά πυκνά κάνει λόγο για «μ@@@@@ίες» και «πικάντικα» συναφή.

Τα… γαλλικά της Liberation

Βέβαια, αν για κάποιους τα παραπάνω συνιστούν εκφραστική… εκτροπή και λεκτική εκτράχυνση των πολιτικών μας ανδρών, αρκεί μία ματιά στο, αν μη τι άλλο, αμφιλεγόμενο πρωτοσέλοδο της Liberation της 10ης Σεπτεμβρίου, όπου «νέτα – σκέτα» ο βαθύμπλουτος Μπερνάρ Αρνό, γνωστός, εναλλακτικά, και ως «κύριος Louis Vitton», αποκαλούνταν [email protected]@[email protected] πλούσιος». Για την ακρίβεια, απαντώντας στην εκδήλωση της πρόθεσης του Αρνό για αντικατάσταση της γαλλικής υπηκοότητας εξαιτίας των φορολογικών επιβαρύνσεων που πρόκειται να εφαρμόσει ο Φρανσουά Ολάντ, η αριστερή εφημερίδα, που ανήκει σε αμερικανό κροίσσο, εμφανίστηκε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Σήκω φύγε μαλ@@α πλούσιε!»

Είδηση και… ψυχανάλυση

Πλέον, μέσα σε όλα αυτά, το να αναφερθεί, για παράδειγμα, ότι ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είπε τους δημοσιογράφους «ηλίθιους», δεν συνιστά καν είδηση.

Σε κάθε περίπτωση, η δυναμική του φαινομένου μοιάζει τέτοια, που της… αθυροστομίας το ανάγνωσμα αναμένεται να είναι εκτενές. Σεμνότυφοι και μη, ελευθεριακοί της έκφρασης και συντηρητικοί του λόγου, μάλλον για καιρό θα απολαμβάνουν ή θα στηλιτεύουν αντίστοιχα τις «πιπεράτες» για τη δημόσια σφαίρα εκφράσεις. Βέβαια πέρα από την ηθική του λόγου, υπάρχει και η αισθητική του, αλλά και αυτή μόνο αντικειμενική δεν είναι.

Πάντως, η τόσο ευρεία και δημόσια αποκαλυπτόμενη χρήση του όρου, ίσως να φανερώνει, για τα πρόσωπα που με ιδιαίτερη συχνότητα τον μετέρχονται, πιέσεις, απωθήσεις και συγκρούσεις που με ψυχαναλυτικούς όρους ένδεχομένως είναι άξιες περαιτέρω μελέτης.

Παναγιώτης Σκευοφύλακας

TAGS