Στο «πόδι» βρίσκεται η ομογένεια στη Νέα Υόρκη, αλλά και ευρύτερες αμερικανικές οργανώσεις, αντιδρώντας στην παρουσία της Χρυσής Αυγής και στην πρόθεση της να ανοίξει γραφεία στην Αστόρια.

 

Η εμφάνιση οργανωμένης ομάδας νεαρών, ντυμένων με μαύρες μπλούζες που ανέγραφαν Χρυσή Αυγή, σε διάφορα σημεία στην Αστόρια και στο Μπρούκλιν, αλλά και σε δυο κολέγια της πόλης, καθώς και οι πληροφορίες ότι ετοιμάζονται να ανοίξουν γραφεία στη Νέα Υόρκη, είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αντιδράσεις τόσο μέσα στην ομογένεια, όσο και ευρύτερα στον αμερικανικό χώρο.

 

Ελληνοεβραίοι ομογενείς προχώρησαν ήδη σε παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν σχετικές δηλώσεις ή ανακοινώσεις από Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές. Επίσης, ελληνοαμερικανικοί φορείς, όπως η ΑΧΕΠΑ, καταδίκασαν την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής.

 

Στο μεταξύ, σε χθεσινή συγκέντρωση που έγινε στην «Πλατεία Αθηνών» στην Αστόρια, μίλησαν τοπικοί αξιωματούχοι της πόλης, στελέχη ομογενειακών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, και ραβίνοι.

 

Ο δημόσιος εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντι Μπλάσιο, ανέφερε ότι «στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στη Χρυσή Αυγή που προσπαθεί να διεισδύσει στην Αστόρια», τονίζοντας με έμφαση ότι «οι οπαδοί της είναι ανεπιθύμητοι στην κοινότητα, στην πόλη και στη χώρα μας. Στο Κουίνς, με πολυεθνικό μωσαϊκό, ζουν αρμονικά άτομα διαφορετικής εθνικής προέλευσης και θρησκείας. Γι' αυτό, κάθε προσπάθεια καλλιέργειας μίσους και ρατσισμού θα πέσει στο κενό».

 

Η πολιτειακή βουλευτής της Νέας Υόρκης, Ελληνοαμερικανίδα Αραβέλλα Σιμωτά (κατάγεται από την Κεφαλονιά), δήλωσε ότι «η Νέα Υόρκη και ειδικότερα η Αστόρια αποτελούν μοντέλο ανεκτικότητας και πολυεθνικής συμβίωσης. Δεν υπάρχει χώρος για καμιά ομάδα που προωθεί το μίσος κατά των μεταναστών».