Δύο παράλληλες εκδοχές της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ έλαβαν χώρα χτες στην Αθήνα αποσυμβολίζοντας την παρουσία της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην ελληνική πρωτεύουσα.
Η πολύχρωμη και ιδιαίτερα κολακευτική για τη χώρα μας εικόνα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να περπατά δίπλα δίπλα με την κυρία Μέρκελ στον καταπράσινο κήπου του Προεδρικού Μεγάρου με τους άνδρες της προεδρικής φρουράς να είναι παρατεταγμένοι σε διάφορα σημεία της διαδρομής του αποτύπωνε όχι μόνο την σχέση φιλίας και στήριξης των δύο πολιτικών αρχηγών, αλλά και την «καλή χημεία» των δύο καθώς για πρώτη φορά μεταφέρθηκαν και στο εξωτερικό τέτοιες εικόνες. 

Ωστόσο, μια... άλλη υποδοχή της Μέρκελ από τους πολίτες- διαδηλωτές του Συντάγματος γινόταν ελάχιστα μέτρα μακριά από την βόλτα Σαμαρά με την Καγκελάριο, από εργαζόμενους με μειωμένες αποδοχές λόγω των μέτρων, από συνταξιούχους με πενιχρή σύνταξη και «εξαγριωμένα νιάτα». Ντυμένοι Ναζί, στο πλαίσιο χιουμοριστικού κατα τα άλλα σκετς, εργαζόμενοι της ΠΟΕ- ΟΤΑ έκαψαν τη ναζιστική σημαία δείχνοντας την αντίθεσή τους στην «γερμανική κατοχή της Μέρκελ».

Τα επεισόδια φυσικά δεν έλειψαν αλλά η ανθρωπιά και το σθένος των διαδηλωτών ήταν εντονότερο ίσως από κάθε άλλη φορά με την εικόνα του καθηλωμένου σε αναπηρικό καροτσάκι διαδηλωτή να στέκεται με θάρρος μπροστά στα ΜΑΤ και να κοιτά τις ρίψεις διακρυγόνων, ενώ στον αντίποδα, σε άλλο σημείο μια νεαρή κοπέλα γινόταν ανθρώπινη ασπίδα προστασίας (!) στις αστυνομικές δυνάμεις από τους ταραχοποιούς. 

Και κάπου μέσα στην «εμπόλεμη ζώνη» του κέντρου της Αθήνας που ασφυκτιούσε από τα δακρυγόνα και «πληγωνόταν» από τις ρίψεις μαρμάρων στους δρόμους της, ο ελληνοβρετανός διαδηλωτής αποφασίζει να τρέξει ολόγυμνος ανάμεσα στον γνωστό πετροπόλεμο «χαιρετίζοντας» με το δικό του τρόπο την άφιξη Μέρκελ στην Αθήνα.

Τουλάχιστον, η επίσκεψη της σιδηράς κυρίας της Γερμανίας άφησε όμορφες και συμβολικές εικόνες πίσω της...

ΑΝ. ΓΑΛ.