Στο απόγειο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, λίγες εβδομάδες αφότου είχε αντικατασταθεί από υπουργός Οικονομικών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό του από την Κριστίν Λαγκάρντ. «Μας λείπεις!» του έγραψε τότε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, υπό τον τίτλο «Η λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα αφορμή για την... κάθαρση της υπόθεσης των φοροφυγάδων», για τους παρατηρητές της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ήταν εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί: Ο εκλεπτυσμένος, απόφοιτος του οικονομολόγος κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε περάσει περισσότερο από το ήμισυ της ζωής του στο εξωτερικό, στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, απείχε από τον λιγότερο κοσμοπολίτη διάδοχο του, Ευάγγελο Βενιζέλο. Η Lagarde, η οποία βρισκόταν μόνο λίγους μήνες μακριά από το να γίνει επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αισθάνθηκε ότι είχε χάσει ένα φίλο!

«Τώρα, όμως, όπως ο καλός της φίλος βρίσκεται στο κέντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου φοροδιαφυγής που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, και η ανάμιξη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου δημιουργεί και κατάπληξη μεταξύ των στελεχών στην ΕΕ και στο ΔΝΤ» γράφει δημοσίευμα.

Ο κατάλογος των καταθέσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε με περισσότερα από 2.000 εύποροι Έλληνες στο υποκατάστημα της HSBC της Γενεύης, δόθηκε στον Παπακωνσταντίνου από την κυρία Λαγκάρντ με τη ρητή εντολή τη δίωξη των παραβατών τον Οκτώβριο του 2010.

«Οι εισαγγελείς αυτή η εβδομάδα ετοιμάζονται να καλέσουν σε απολογία τους συγγενείς του κ. Παπακωσταντίνου. Ο πρώην υπουργός αντιμετωπίζει μια κοινοβουλευτική έρευνα, η οποία μπορεί να ανοίξει και το δρόμο για να δικαστεί ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου. Μέσα σε λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις διεγράφη με συνοπτικές διαδικασίες από το ΠΑΣΟΚ, με εντολή του κ. Βενιζέλο» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

ΑΝ.ΓΑΛ.