Έκτακτη συνάντηση στο περιθώριο των επίσημων επισκέψεών τους στην Αίγυπτο είχαν χθες στο Κάιρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Ο κ. Τσιάρας, από το περασμένο Σάββατο, βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια όπου είχε συναντήσεις με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο, μέλη της ομογένειας και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ενεργοποίηση των επιμελητηρίων των δύο χωρών.

Ο κ. Ρομπάι βρισκόταν στην Αίγυπτο ανταποδίδοντας την επίσκεψη του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ ΕΕ-Αιγύπτου, αναφορικά με το θέμα της οικονομικής βοήθειας στη χώρα.

Κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι κοινές αποφάσεις που ελήφθησαν αναφορικά με την εφαρμογή προγράμματος σταθερότητας, έδωσαν την ευκαιρία στην Ελλάδα και την Ευρώπη να αποδείξουν ότι η Ευρωζώνη έπρεπε να διασωθεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2013 θα είναι χρονιά που θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρομπάι εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας «θαύμα» όσα η χώρα έχει πετύχει τους τελευταίους μήνες και συμπλήρωσε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη στο σύνολό της, πρέπει να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο εκτιμώντας ότι το 2013 θα είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά.