Οι πρόθεση ψήφου και οι δημοτικότητες που διαβάζουμε στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται σε μη εκλογική περίοδο μικρή αξία έχουν.

Τα ποιοτικά στοιχεία είναι  αυτά που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκεί μετριέται η πολιτική εμπιστοσύνη προς τα κόμματα, τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό.

Στην δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται σήμερα στον Επενδυτή, η πολιτική εμπιστοσύνη πέφτει στο 2,6 στην κλίματα 0-10. Είναι εντυπωσιακό ότι το 37%  των ερωτηθέντων βάζουν 0!

Και μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται την κυβερνητική συνοχή αλλά χωρίς κοινωνική συνοχή που σημαίνει πολιτική εμπιστοσύνη δεν  μπορεί να υπάρξει ομαλή διακυβέρνηση.

Το ανησυχητικότερο όλων είναι η αύξηση αρνητικής γνώμης για τη  Δημοκρατία, που αγγίζει το 24%, ας μην αναρωτιούνται λοιπόν για την εκρηκτική άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Υπάρχει και ένα μήνυμα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, αυτή η ισοπαλία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 20% αλλά και η στασιμότητα του κόμματος του κ. Τσίπρα δείχνουν ότι οι πολίτες δεν ικανοποιούνται από τις δύο προτάσεις που κυριαρχούν στη χώρα.

Η κόπωση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής, πλέον το μήνυμα γίνεται ξεκάθαρο, αυτοί που συνειδητά λένε ότι δεν θα ψηφίσουν είναι το 14,8% των ερωτηθέντων. Ενώ στην εκτίμηση ψήφου ένα 6,6% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα.

Το πολιτικό σύστημα με τις επιλογές του, όπως η οπερέτα στη βουλή το βράδυ της ψηφοφορίας για τη λίστα Λαγκάρντ, φροντίζει να απομακρύνει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους. Το παλιό έχει πεθάνει και το νέο δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί…       


Ν.Π.