Εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Cihan και σύμφωνα με την οποία ο νόμος περί ιεροδιδασκάλων στη δυτική Θράκη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία.
Όπως αναφέρει, μάλιστα, το δημοσίευμα ο Ταγίπ Ερντογάν «πριν την αναχώρηση του για το Κατάρ θα τηλεφωνήσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και θα του συστήσει να μην εγκριθεί από το Κοινοβούλιο αυτός ο νόμος ή αν εγκρίθηκε να επιστραφεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο Αρίντς, δήλωσε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πως «παρά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να αποσυρθεί ο νόμος, η Ελλάδα που είναι μέλος της Ε.Ε. συνεχίζει την αρνητική της στάση, πρόσφατα εγκρίθηκε ο νόμος περί 240 ιεροδιδασκάλων».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Cihan, o τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πιθανότητας της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τόνισε πως «εμείς είμαστε θετική στο ζήτημα και το εξετάζουμε στα πλαίσια των θρησκευτικών ελευθεριών, σε αντίθεση η Ελλάδα που δεν ικανοποιεί αυτές τις ανάγκες των Τούρκων της δυτικής Θράκης, αλλά λαμβάνει μέτρα που περιορίζουν τη δυνατότητα ίδρυσης βακουφιών, περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες ακόμη και την απόκτηση ακινήτων.

Τους δυο μουφτήδες τους διόρισε η Ελλάδα. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το νόμιμο μας δικαίωμα και διορίσαμε τους δικούς μας. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τους δικούς μας μουφτήδες. Τώρα διορίζουν ιεροδιδασκάλους οι οποίοι θα δουλεύουν υπο τις εντολές των δικών τους μουφτήδων, παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινότητας».

Από την ελληνική πλευρά, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και αναμφίβολα εγείρονται ερωτήματα για την ακρίβεια και την σκοπιμότητα του εν λόγω δημοσιεύματος.

Ταυτόχρονα, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως το εν λόγω πρακτορείο ειδήσεων έχει μείνει πίσω στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα καθώς στο κείμενό του αναφέρει ως έλληνα πρωθυπουργό τον Γιώργο(!) Παπαδήμο!