Αναπότρεπτο θεωρεί ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
«Πιθανότατα ναι», είναι η απάντηση του κ. Σημίτη στην ερώτηση της εφημερίδας «Χάντελσμπλατ».

«Με τους σημερινούς υπολογισμούς, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2020 θα είναι στο 124% του ΑΕΠ. Το 2009 το ποσοστό ήταν 129%. Η πρόοδος λοιπόν είναι μικρή. Μια οριστική λύση προϋποθέτει ότι το συνολικό χρέος θα πρέπει να είναι σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό, αισθητά κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό χωρίς ένα νέο κούρεμα και για τους δημόσιους πιστωτές», λέει ο κ. Σημίτης, σύμφωνα με τα «Νέα».

Στην εκτενή συνέντευξή του στη «Χάντελσμπλατ» ο πρώην πρωθυπουργός ανησυχεί για τη συνοχή της κοινωνίας, την οποία βλέπει σε πραγματικό κίνδυνο αν δεν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση. «Σε ευρέα στρώματα της κοινωνίας κυριαρχεί απελπισία εξαιτίας της οικονομικής τους θέσης και υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς καταστρέφεται», λέει ο κ. Σημίτης.

Επίσης διαπιστώνει ότι επιδεινώνεται συνεχώς και η «ποιότητα της δημοκρατίας». «Η χρήση βίας εκ μέρους των διαδηλωτών γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή από την κοινωνία, οι δικαστές απεργούν μολονότι απαγορεύεται από το Σύνταγμα, υπάλληλοι περιορίζουν την απόδοσή τους στο ελάχιστο επιτρεπόμενο από τον νόμο όριο. Το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου και οι δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών».