Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, επιχειρεί να αναλύσει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον « Μίστερ Έσοδα», Χάρη Θεοχάρη.
Η Ελλάδα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για την ενίσχυση των εσόδων, από ένα απαρχαιωμένο φορολογικό σύστημα που ταλανίζεται από τεράστια φοροδιαφυγή, στον Χάρη Θεοχάρη, έναν 42χρονο με «αγορίστικη εμφάνιση», ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του σαν IT monkey (δηλαδή πίθηκο της τεχνολογίας των πληροφοριών) , αναφέρει στο άρθρο του το Reuters. Με την Αθήνα να αγωνίζεται να εξορκίσει την πτώχευση, ο πρώην διευθυντής τεχνολογίας για την Lehman Brothers, με έδρα το Λονδίνο, είναι επιφορτισμένος με τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής γραφειοκρατίας στη χώρα από τον 19ο αιώνα όπου βρίσκεται στα πρότυπα της ευρωζώνης.

«Δεν είμαι από αυτούς που κλειδώνονται στον πύργο τους και δεν μιλάνε σε κανένα. Πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα τις υπηρεσίες και να περιορίσουμε τις διαδικασίες», λέει ο κ. Θεοχάρης στο Reuters. Τον περασμένο μήνα ο κ. Θεοχάρης επισημαίνει το πρακτορείο διορίστηκε Γενικός Γραμματέας για τα δημόσια έσοδα-ένα ισχυρό «πόστο» που δημιουργήθηκε κατ ‘εντολήν της Τρόικας.

Έργο του είναι να διαχωρίσει τη φορολογική υπηρεσία από την πολιτική ανάμιξη και να « καθαιρέσει » τους αξιωματούχους με χαμηλές επιδόσεις ως μέρος των μεταρρυθμίσεων. Νωρίτερα, ως γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, εισήγαγε καινοτομίες όπως η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μέσω ιντερνετ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, είναι «άπληστος χρήστης του Twitter, κάθε πρωί απαντά μέσω του μέσου αυτού στους φορολογούμενους και έξι ώρες αργότερα εμφανίζεται φρεσκοξυρισμένος στα τηλεοπτικά πάνελ».

«Ο προϋπολογισμός και το σχέδιο διάσωσης θέτουν σαφείς στόχους. Όλοι θα πρέπει να κρίνονται σε σχέση με αυτά, κάθε τρίμηνο», είπε ο κ. Θεοχάρης στη συνέντευξή, στο μικρό γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει απογοητεύσει τους δανειστές στη μεταρρύθμιση για την είσπραξη εσόδων. Σε πρόσφατη έκθεση, το ΔΝΤ αναφέρει πως οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν σε τεράστια κλίμακα. Την ίδια ώρα τα μεσαία στρώματα των μισθωτών και των συνταξιούχων, είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από την ύφεση, δημιουργώντας ένα αίσθημα αδικίας και αγανάκτησης απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο Θεοχάρης αναφέρει το πρακτορείο είναι έτοιμος να συγχωνεύσει φορολογικές υπηρεσίες προκειμένου να εξοικονομήσει φόρους και να κάνει το σύστημα πιο αποτελεσματικό. Ωστόσο άλλες μεταρρυθμίσεις όπως η αντικατάσταση αναποτελεσματικών επικεφαλής εφοριών με πολιτικές διασυνδέσεις θα είναι ακόμα πιο δύσκολο, να πραγματοποιηθούν. Ακόμα και ο ίδιος το αναγνωρίζει, αφού όταν ρωτήθηκε αν νομίζει ότι μπορεί να κάνει πλήρη χρήση των νέων εξουσιών του είπε: «Θα είναι δύσκολο, θα δούμε». Εκείνη την ώρα η συνέντευξη με τον δημοσιογράφο του Reuters, τελείωσε αφού την πόρτα του γραφείου του κ.Θεοχάρη χτύπησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα.