Ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρουσία του στο Συνέδριο του κόμματος, του οποίου οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και κορυφώνονται την Κυριακή, «έκλεισε» την ομιλία του απαγγέλοντας Γιώργο Σεφέρη.
Επικαλούμενος στίχους από τον «Ερωτικό Λόγο» του ποιητή, ανέφερε με νόημα «Στην πέτρα της υπομονής προσμένουμε το θάμα  που ανοίγει τα επουράνια κι είν' όλα βολετά, προσμένουμε τον άγγελο σαν το πανάρχαιο δράμα την ώρα που του δειλινού χάνουνται τ' ανοιχτά».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να παραφράσει την φράση λέγοντας «Εμείς θα κάνουμε το θάμα» επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το Κίνημα είναι έτοιμο να φέρει τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα (αν και οι αμφιβολίες που εκφράζονται εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ είναι έντονες).

Παρά το... ευφυές αυτό κλείσιμο, η ομιλία του κ. Βενιζέλου δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Ο πρόεδρος του κόμματος κινήθηκε στην γνωστή πεπατημένη των τελευταίων δηλώσεών του εστιάζοντας για μία ακόμα φορά στο ρόλο του κόμματος στην τρικομματική κυβέρνηση, στο δυσανάλογο βάρος ευθυνών που σήκωσε ο ίδιος και οι βουλευτές του και στις κατηγορίες για ακραίες συμπεριφορές του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής.

Εξαίρεση αλλά και κίνηση εντυπωσιασμού θεωρήθηκε η δήλωσή του ότι «Το καλοκαίρι του 2011 η τρόικα πρότεινε την βελούδινη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε», ενώ ο κ. Βενιζέλος έκανε νέα πρόταση προς την ΔΗΜΑΡ για την συγκρότηση της «μεγάλης πλειοψηφικής κεντροαριστεράς με κοινή κάθοδο στις εκλογές».

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τα εσωκομματικά ζητήματα που ταλανίζουν το ΠΑΣΟΚ
φωτογραφίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις.

«Κάποιοι μίλησαν για ηχηρές απουσίες. Όποιοι τιμήθηκαν από την παράταξη και κάνουν τώρα πλάγια βήματα εξόδου, βρίσκονται τώρα στην κρίση της κοινωνίας. Το δικό μου προσκλητήριο τους αφορά όλους, όλα τα μέλη ανεξαιρέτως», είπε.

Μένει να δούμε αν θα «υψωθούν οι τόνοι» τις επόμενες ημέρες, όπως αρκετοί περιμένουν...

ΑΝ.ΓΑΛ.