Πρώτος έφθασε στο Μέγαρο Μουσικής, προφανώς γιατί τελευταία έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει η εκδήλωση έκανε την είσοδό του ο Αντώνης Σαμαράς συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία, τους οποίους υποδέχθηκε θερμά ο Πέτρος Μολυβιάτης και στη συνέχεια το πρωθυπουργικό ζεύγος κάθισε στο κέντρο της πρώτης σειράς δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Πριν καθίσει στη θέση του ο κ. Σαμαράς είχε εγκάρδια χειραψία και θερμό εναγκαλισμό με τον Κώστα Καραμανλή, με τους δύο άντρες να έχουν ολιγόλεπτη συνομιλία, τραβώντας τα φλας των φωτογράφων πάνω τους. Τελευταίος από τους αρχηγούς έφθασε στο Μέγαρο Μουσικής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κάθισε δίπλα στον κ. Καραμανλή, με τον οποίο περιορίστηκαν στα τυπικά.

Τυπική χειραψία είχε ο κ. Σαμαράς με τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο δεν χαρίστηκε εκ του βήματος και εμμέσως εξαπέλυσε τα πυρά του λέγοντας πως «όταν οι ίδιες δυνάμεις που τότε πολέμησαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μας αντιμετωπίζουν σήμερα με την ίδια πολεμική, τις ίδιες λαϊκίστικες κραυγές  και τους ίδιους άδικους χαρακτηρισμούς, τότε είμαστε ακόμα πιο σίγουροι ότι τιμούμε την κληρονομιά του και συνεχίζουμε το έργο του». Αιχμές είχε για τον ΣΥΡΙΖΑ και η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, όχι όμως και του Φώτη Κουβέλη.

Ο κ. Καραμανλής που επίσης συνοδευόταν από τη σύζυγό του Νατάσσα, αντάλλαξε χειραψία και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με ψυχρή μάλλον διάθεση σε αντίθεση με τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους που χαιρέτισε πιο θερμά όπως συνηθίζει. Γεγονός πάρα πολύ λογικό αν ληφθεί υπόψη η ενόχληση που προκάλεσαν στον πρώην πρωθυπουργό οι διαρροές και τα non paper της Κουμουνδούρου για άνοιγμα Τσίπρα στην κεντροδεξιά και για «αμοιβαία συμπάθεια» μεταξύ των δύο αντρών. 

Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, πηγαδάκι έστησαν για περισσότερο από δέκα λεπτά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Κώστα Σημίτη, όπου στο διάλογο που είχαν φάνηκαν να συμφωνούν, κάτι απολύτως λογικό αν ληφθούν υπόψη τα όσα επαινετικά λόγια είχε πει ο επίτιμος στην παρουσίαση του βιβλίου του, για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως δεν έγινε γνωστό αν συνομιλούσαν για την πρώτη ή τη δεύτερη τετραετία Σημίτη, καθώς ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει ένα σχετικό διαχωρισμό.

Βεβαίως την απάντηση στο ερώτημα «ποια τετραετία Σημίτη ήταν η πιο επιτυχημένη» ίσως θα μπορούσε να τη δώσει καλύτερα ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έφθασε ως συνήθως καθυστερημένος και κάθισε δίπλα στον άνθρωπο που του παρέδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. «Τι κάνετε κ. Πρόεδρε;» ρώτησε ο Γιώργος Παπανδρέου τον Κώστα Σημίτη, για να λάβει την απάντηση: «Καλά, διασταυρώνομαι συχνά με τον αδελφό σας που κάνει τζόκινγκ, εγώ δεν κάνω βεβαίως»….  

Πάνος Ρασσιάς