Με ένα ενιαίο μέτωπο εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ απέναντι στην κυβέρνηση - στην οποία φυσικά συμμετέχουν- και στο Μέγαρο Μαξίμου. 
 
Το έντονο φλερτ του Βαγγέλη Βενιζέλου προς τον Φώτη Κουβέλη από τον περασμένο Φεβρουάριο, έφερε τους πρώτους καρπούς με την πολιτική κόντρα με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. 
 
Αυτή ήταν η πρώτη «επίσημη» κοινή έξοδος των δύο κομμάτων και από ότι φαίνεται ακολουθούν και άλλες...όπως το σημερινό αντάρτικο στη Βουλή με τους Μωραϊτη και Ξηροτύρη να αντιδρούν στην κατεπείγουσα μορφή του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.  
 
Τα δύο κόμματα βλέποντας τη φθορά που έχουν υποστεί από τη συμμετοχή στο τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα - με πολλούς να μην αποδέχονται τον όρο συμμετοχή και να κάνουν λόγο για ρόλο θεατή- αποφάσισαν να  σφίξουν τον κλοιό γύρο από το Μέγαρο Μαξίμου και να στείλουν το μήνυμα πως η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό έλαβε τέλος. 
 
Η αντίστροφη μέτρηση για τη μάχη τουλάχιστον των ευρωεκλογών φαίνεται πως έχει αρχίσει, οι μετρήσεις των δημοσκοπήσεων κυρίως για την Ιπποκράτους είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικές και η ανάγκη για λύσεις στο πολιτικό αδιέξοδο που έχουν βρεθεί είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. 
 
Οι διεργασίες έχουν άλλωστε ξεκινήσει ήδη στις Βρυξέλλες με πολλά στελέχη να εκφράζουν φόβους για μια μεγάλη συρρίκνωση της κεντροαριστεράς που δεν θα ανασχεθεί αν δεν παρθούν συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες.