Δεν εξηγείται διαφορετικά το ρήγμα που επιδιώκει με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, καθώς σήμερα «επιστρατεύτηκαν ακόμη και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οι οποίοι διατυπώθηκαν δια στόματος του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου» λένε άνθρωποι από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Προφανώς σε συνεννόηση με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος καθημερινά προσπαθεί να βγει ένα βήμα μπροστά για σειρά ζητημάτων, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή η δημιουργία Δημόσιας Εταιρίας Υδρογονανθράκων,  ο κ. Γρηγοράκος δήλωσε σε προκλητικά ειρωνικό ύφος στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA: «Θα βγάζουμε και ένα Δελτίο Τύπου κάθε μέρα ψυχολογικής κατάστασης του πρωθυπουργού, όπως κάναμε και παλιά. Απαντάμε πολιτικά δεν απαντάμε με ψυχολογικά δελτία. Εάν έχει κάποιο πρόβλημα ο κ. Σαμαράς με τους εταίρους του, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη, απαντάει πολιτικά, δεν απαντάμε με Δελτία Τύπου. Δυσφορία Μαξίμου, δυσφορία το ένα, δυσφορία το άλλο».

Συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά, προσθέτουν πως την αγωνία και τον πανικό για την επόμενη μέρα, κρύβουν οι τελευταίες δηλώσεις στελεχών της Ιπποκράτους σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης. Το πολιτικό άγχος του κ. Βενιζέλου φαίνεται –σύμφωνα με εκείνους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από το πρωθυπουργικό γραφείο- ότι έχει οδηγήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκτός από το να προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις εντός και εκτός Βουλής, να πιστέψει ότι είναι προς το συμφέρον του να στηθούν γρήγορα κάλπες, καθώς εκτιμά ότι έτσι θα αποδυναμωθεί η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, τους οποίους βλέπει να καρπώνονται τα όποια θετικά οφέλη από τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Η δημοσκοπική πτώση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα της Ιπποκράτους φαίνεται ότι εντείνουν τον ήδη υπάρχοντα εκνευρισμό στους δύο μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι με «κορώνες» εντός και εκτός Βουλής προσπαθούν να διασώσουν την εκλογική τους πελατεία, από μια δεξαμενή που συνεχώς μικραίνει με τη δημιουργία νέων πολιτικών κινήσεων στον κεντροαριστερό χώρο.

Την ώρα μάλιστα που η στάση τους έχει να κάνει με κρίσιμα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιδιώκουν να κερδίσουν οι ίδιοι μεσοπρόθεσμα, δίνοντας την εικόνα στην κοινή γνώμη ότι από την Ιπποκράτους τίθενται τα κυριότερα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε να μην παρεκκλίνει η κυβέρνηση από τους στόχους της, προσθέτουν πολιτικά στελέχη που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τον κ. Σαμαρά.

Και καταλήγουν: Το πολιτικό άγχος του κ. Βενιζέλου μπροστά στο ενδεχόμενο να στηθούν σύντομα οι κάλπες, δεν έχει να κάνει μόνο με την κυβερνητική ατζέντα, αλλά και με τους όρους που θα πρέπει να αναληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες, που είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, όπως ο ανασχηματισμός. Όλες αυτές οι κινήσεις όμως, όπως σημειώνουν, μόνο ως μπούμερανγκ μπορούν να λειτουργήσουν για τους δύο μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους, καθώς η κρίση έχει κάνει την κοινωνία και τους πολίτες σοφότερους.

Π.Ρ.