Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Στόχο ζωής φαίνεται πως έχει βάλει ο Πόλ Τόμσεν να γονατίσει τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους. Δεν εξηγείται διαφορετικά η εμμονή του για περαιτέρω μείωση στις συντάξεις χρησιμοποιώντας μάλιστα τουλάχιστον ευτελή επιχειρήματα
 
Στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας ο κ. Τόμσεν έθεσε το θέμα της νέας μείωσης των συντάξεων τουλάχιστον τρεις φορές. Όπως είπε μάλιστα στη Γερμανία η μέση σύνταξη είναι 830 ευρώ και στην Ελλάδα 915. 
Μόνο που οι αριθμοί από το σύστημα Ήλιος που χαρτογραφεί κάθε μήνα τις συντάξεις τον διαψεύδουν κατηγορηματικά
 
Εάν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν της Δευτέρα για τον Ιούλιο θα δει τα εξής: 
 
Κύρια σύνταξη γήρατος λαμβάνουν 2.026.826 άνθρωποι. Από αυτούς οι 668.236 δηλαδή το 33% παίρνει σύνταξη από 0-500 ευρώ με μέσο όρο τα 371 ευρώ και 760.880 δηλαδή το 37,5% παίρνει μέση σύνταξη 675 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Πως το 70,5% των συνταξιούχων «απολαμβάνει» μια μέση σύνταξη 523 ευρώ. 
 
Πού είναι λοιπόν τα 915 ευρώ που φέρνει ως ακλόνητο επιχείρημα ο κ. Τόμσεν. Ακόμα και τις επικουρικές να προσθέσει κανείς θα διαπιστώσει πως τα 915 ευρώ δεν τα αγγίζει η πλειοψηφία των συνταξιούχων. Ενδεικτικό είναι πως ο μέσος όρος του 99,2% των επικουρικών είναι 187,80 ευρώ.
 
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ των Γερμανών και των Ελλήνων συνταξιούχων χωρίς κανείς να προσμετρήσει και το επίπεδο ζωής αλλά και το κοινωνικό προφίλ του κάθε κράτους. 
 
Ο έλληνας συνταξιούχος ειδικά τα τελευταία χρόνια αναγκάζεται με τα 520 ευρώ το μήνα να πληρώνει γιατρούς, φάρμακα, χαράτσια και φόρους την ώρα που στη Γερμανία το κράτος πρόνοιας στηρίζει τον κοινωνικό ιστό της χώρας. 
 
Συμπληρωματικά θα πρέπει να υπενθυμίσει κάποιος στον κ. Τόμσεν πως οι συντάξεις προέρχονται από τα ίδια τα χρήματα των πολιτών που τόσα χρόνια ως εργαζόμενοι πλήρωναν από το μισθό τους κρατήσεις και εισφορές για να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς όταν συνταξιοδοτηθούν.