Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για μια μεγάλη μερίδα των αντιπροσώπων είναι η πρώτη τους συμμετοχική διαδικασία σε ένα πολιτικό κόμμα.

Η διαφορά ανάμεσα στους έμπειρους και τους ζαλισμένους από τη ζέστη «πρωτάρηδες» συνέδρους φαινόταν από τον τρόπο με τον οποίο πλησίαζαν τους ανθρώπους που είχαν επιφορτιστεί με κάθε λογής εργασίες για τη διευκόλυνσή τους.

Στο πάρκινγκ, στους διαδρόμους, στις εισόδους και στο κυλικείο οι «εργάτες» του κόμματος δούλευαν ακούραστα για να βοηθήσουν τους συντρόφους σε ό,τι μπορούσαν να χρειαστούν. Με το συνωστισμό και την αφόρητη ζέστη χρειάστηκαν πολλά.

Η δεξιά γωνία της κεντρικής εισόδου έμοιαζε με ρεσεψιόν ξενοδοχείο: γεμάτη βαλίτσες, σακ βουαγιάζ και σακίδια. Οι σύνεδροι μόλις είχαν φτάσει με κάθε μέσο από την επαρχία και πήγαν απευθείας στο κλειστό γυμναστήριο, πριν προλάβουν να τακτοποιηθούν τα καταλύμματά τους. Ένας άνθρωπος είχε επιφορτιστεί «να προσέχει τα πράγματα».

«Κι ακόμα δεν έχουν έρθει όλοι» μας είπε ο προσωρινός... φύλακας των αποσκευών.

«Πολλοί εργάζονται και θα πάρουν μια μέρα άδεια την Παρασκευή για να μπορέσουν να ειναι εδώ τουλάχιστον τις δυο τελευταίες ημέρες του συνεδρίου. Φυσικά οι περισσότεροι θα έρθουν κατευθείαν εδώ με τις αποσκευές τους. Θα έχω όλη τη μέρα τα μάτια μου δεκατέσσερα».

Οι σύνεδροι είναι 3500 ενώ υπάρχουν και πολλοί προσκεκλημένοι. Μια πλειάδα ανθρώπων θα προσπαθήσει όλες τις ημέρες να τους εξυπηρετήσει: «Δουλεύουν πολλοί άνθρωποι για να βγει σε πέρας το τριήμερο» λέει στο newpost ο συντονιστής του συνεδρίου Μίμης Δαριώτης.

«Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός τους. Έχουμε ανθρώπους στη γραμματεία, στην υποδοχή των συνέδρων της περιφέρειας, στην υποδοχή των ξένων αντιπροσωπειών, στο κυλικείο, στο πάρκινγκ και φυσικά στο ιατρείο», μας εξηγεί.