current views are: 1

14 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση14:35

Να ποιοι δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα

Νομίζατε ή είχατε την ψευδαίσθηση πως ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει ισότιμη αντιμετώπιση των φορολογουμένων;

Δημοσίευση 14:35’
αρθρο-newpost

Νομίζατε ή είχατε την ψευδαίσθηση πως ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει ισότιμη αντιμετώπιση των φορολογουμένων;

Νομίζατε ή είχατε την ψευδαίσθηση πως ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει ισότιμη αντιμετώπιση των φορολογουμένων; Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής, η ίση μεταχείρηση στην Ελλάδα των μνημονίων, μάλλον αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα, έχει συμπεριληφθεί διάταξη-σοκ που καθιερώνει πλήρη φορολογική ασυλία για τα 22 μόνιμα εγκατεστημένα στη χώρα μας στελέχη και απλά μέλη των κλιμακιών της τρόικας, καθώς και για τους 28 μόνιμα εγκατεστημένους στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες εμπειρογνώμονες της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Κομισιόν, στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Με τη διάταξη αυτή, προβλέπεται ότι οι τοποτηρητές των δανειστών, δεν θα λογοδοτούν στις ελληνικές αρχές για οποιεσδήποτε αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας πραγματοποιούν στη χώρα μας, καθώς απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης και το «πόθεν έσχες» της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας.

Την ίδια ώρα, κάποιες άλλες διατάξεις του ήδη ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπουν ότι οι περίπου 1,3 εκατομμύρια άνεργοι δεν απαλλάσσονται από τις διατάξεις για τα τεκμήρια και θα κληθούν να καταβάλουν από φέτος υπέρογκα ποσά φόρου για ανύπαρκτα εισοδήματα, εκτός εάν αποδεχθούν να ακολουθήσουν μία απίστευτα γραφειοκρατική, χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία αμφισβήτησης των τεκμηρίων, η οποία είναι αμφιβόλου αποτελέσματος.

Βάσει της φωτογραφικής αυτής διάταξης, όλοι αυτοί οι ξένοι μόνιμοι τοποτηρητές της τρόικας και της Ομάδας Δράσης δεν θα υπάγονται στο «πόθεν έσχες» για τις αγορές ακινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, μετοχών, ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, τις οποίες πραγματοποιούν στη χώρα μας. Δηλαδή, οι δαπάνες των συγκεκριμένων ατόμων για την απόκτηση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα δεν θα θεωρούνται τεκμήρια εισοδήματος.

Γενικότερα, οι ελληνικές φορολογικές αρχές δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα να ελέγξουν το επίπεδο διαβίωσης των ξένων ελεγκτών και τοποτηρητών ούτε την προέλευση των χρημάτων, που τυχόν δαπανούν για την απόκτηση περιουσίας στην Ελλάδα.

Η απόλυτη δικαιοσύνη, με λίγα λόγια…


σχετικα αρθρα