Γράφει η Ντίνα Καραμάνου

Ίσως με εξαίρεση το 1977, όταν έκανε την εμφάνισή του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Σπύρος Μουστακλής - γνωστός για τη συμμετοχή του στο Κίνημα του Ναυτικού και τα άγρια βασανιστήρια που υπέστη με αποτέλεσμα την ολική παράλυση- οι δεξιώσεις για την Αποκατάστασης της Δημοκρατίας συζητήθηκαν για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη συγκεκριμένη επέτειο.

Απαστράπτουσες κυρίες με πανάκριβα φορέματα, εκλεκτά εδέσματα, άφθονο χαβιάρι και σαμπάνια αλλά και οι... επίσημες «πρώτες» εμφανίσεις για νεαρές συζύγους.  Αυτή ήταν η «Γιορτή της Δημοκρατίας» που κάθε χρόνο τέτοια μέρα λάμβανε χώρα στους κήπους της Ηρώδου Αττικού μέχρι την οριστική κατάργησή της λόγω οικονομικής κρίσης.

Μια δεξίωση που στα 35 χρόνια «ζωής» της, εκτός από την αίσθηση της πολυτέλειας και του πολιτικού life style άφησε και στιγμιότυπα που δεν θα ξεχαστούν.

 

Τα «νηπιακά» βήματα της Μεταπολίτευσης

Η πρώτη δεξίωση έγινε το 1976 με οικοδεσπότη τον Κωνσταντίνο Τσάτσο και πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 80 η «Γιορτή της Δημοκρατίας» καθιερώθηκε ως μια λιτή συγκέντρωση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για να τιμηθούν οι αγώνες κατά της δικτατορίας.

Και πάντα μέσα σε κλίμα βαρύ, καθώς το δράμα της Κύπρου ήταν ακόμη νωπό και η τραγική επέτειός του, λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, επισκίαζε κάθε πανηγυρική διάθεση.

Εκείνη την εποχή οι γκουρμέ προτάσεις έκαναν δειλά την εμφάνισή τους στον εορταστικό μπουφέ.

Οι δεξιώσεις της «αλλαγής»

Η δεκαετία του '80 με την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ έφερε έναν άλλο «αέρα» στο αίθριο του Προεδρικού Μεγάρου.

Άνθρωποι που μέχρι τότε καμάρωναν για την λαϊκή τους καταγωγή βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη στα «σαλόνια» του πολιτεύματος να σερβίρονται χωρίς φειδώ σαμπάνια και χαβιάρι από το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό.

Δεν άργησαν να συνηθίσουν στην πολυτέλεια που επέβαλε η μέρα αλλά και να «χρησιμοποιήσουν» τη δημοσιότητα του γεγονότος προκειμένου να επισημοποιήσουν δεδομένα είτε της πολιτικής τους καριέρας είτε της προσωπικής τους ζωής.

Το δρόμο έδειξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν το 1990 εμφανίστηκε συνοδευόμενος από τη νεαρή σύζυγό του Δήμητρα.

Κάτι αντίστοιχο έκανε το 2008 ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο κρατώντας αγκαζέ τη δεύτερη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, που αμήχανη προσπαθούσε να εγκλιματιστεί με τη νέα πραγματικότητα στη ζωή της.

Με φαντασία προς την εξουσία

Το 2008 ο πρόεδρος του Συνασπιμού Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη εντυπωσιάσει με τις πολιτικές του κατακτήσεις παρά το νεαρό της ηλικίας του: είχε ήδη λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ η αριστερά στις δημοτικές εκλογές για την Αθήνα και ανέλαβε τα ηνία του κόμματος.

Η πρώτη του παρουσία στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε με έναν τρόπο που χαρακτηρίστηκε από τους επικριτές του ως «κίνηση εντυπωσιασμού» και από τους υποστηρικτές του ως «εντυπωσιακή πολιτική κίνηση»: έφτασε στο χώρο συνοδευόμενος από τη νεαρή Καντίτσα Σάνγκο, κόρη μεταναστών από τη Σιέρα Λεόνε που γεννήθηκε στην Ελλάδα και δεν είχε την ιθαγένεια καμίας χώρας. Θέλησε να αναδείξει, δήλωσε, το πρόβλημα των παιδιών που δεν μπορούν να λάβουν ιθαγένεια από τη χώρα καταγωγής τους καθώς έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά δεν τους επιτρέπεται να έχουν και την ελληνική ιθαγένεια όπως γίνεται σε χώρες του εξωτερικού.

Μοναδική εμφάνιση που κατάφερε να κλέψει λίγη από τη δόξα της νεαρής μετανάστριας εκείνη τη χρονιιά, αυτή της Πετρούλας Σαρτζετάκη, κόρης του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πιο κομψή από όλες

Από το 1998 που εμφανίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η Νατάσσα Καραμανλή άλλαξε τα ενδυματολογικά ήθη.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κυριών στην κομψότητα έγινε καθεστώς.

Η σύζυγος του μετέπειτα πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή κατά κοινή ομολογία, είχε να συναγωνιστεί μόνο τον εαυτό της.

Οι εμφανίσεις της μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των φωτογράφων και των τηλεοπτικών καμερών ενώ η ίδια πάντα χαμογελούσε σεμνά αφήνοντας ένα βήμα απόσταση από τον προπορευόμενο σύζυγό της.

Από τις πορτοκαλάδες στην τελική ακύρωση

Το 2010 ήταν η τελευταία πολυτελής δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ήδη ένα χρόνο πρωθυπουργός και είχε δώσει τα πρώτα «σημάδια» της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθούνταν.

Ήταν την ίδια χρονιά που οι Τόλης Βοσκόπουλος και Γιώργος Νταλάρας δρασκέλισαν τον κήπο του Μεγάρου ως σύζυγοι υπουργών.

Την επόμενη χρονιά και ενώ είχαν προηγηθεί δημόσιες διαφωνίες, η προεδρία επέλεξε μια λιτή πρωινή τελετή  στο εσωτερικό του κτιρίου, όπου σερβιρίστηκε χυμός πορτοκαλιού.

Το 2012 η δεξίωση της Δημοκρατίας αποτελούσε πια παρελθόν.