Περίπου 45 λεπτά κράτησε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν Κυπριακό και Σκοπιανό. 

Ο γγ του ΟΗΕ, στη συνάντηση, ήταν πλαισιωμένος από πολλούς συνεργάτες του μεταξύ των οποίων και ο ειδικός διαπραγματευτής για το Σκοπιανό Μάθιου Νιμιτς.

Ο πρωθυπουργός κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη μίλησε σε επιφανή στελέχη της ελληνικής ομογένειας  καλώντας τους να έρθουν επενδύσουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουν έτσι να αλλάξει η ψυχολογία. 

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους ομογενείς, περιέγραψε τα επόμενα στάδια για την έξοδο από την κρίση, λέγοντας ότι «εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μετά βγαίνουμε στις αγορές», ενώ αναφέρθηκε και στις θυσίες του ελληνικού λαού. 

Νωρίτερα σε εγκάρδιο και θερμό κλίμα ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στην Αρχιεπισκοπή. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη συγκίνηση του για την επίσκεψη σε αυτόν το χώρο όπου, όπως είπε, «έχω έρθει πολλές φορές από τότε που ήμουν φοιτητής και μετά για πάρα πολλά χρόνια».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον κ. Σαμαρά για τον οποίο είπε ότι «έκανε πολύ μεγάλο έργο» στη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα. «Κάνει έναν πολύ μεγάλο, πολύπλευρο αγώνα και έχει νυχθημερόν τις προσευχές μας», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος επιβράβευσε τον ελληνικό λαό τονίζοντας πως στέκεται με αξιοπρέπεια απέναντι στις πιέσεις.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε σε πολύ καλό κλίμα για μία ώρα με το δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.