Την κατάπληξη των συναδέλφων της (ξανά) προκάλεσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση στην επιτροπή Μορφωτικών ζητημάτων καθώς φέρεται ότι δήλωσε «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να διδάσκεται το μάθημα των Θρησκευτικών»...

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ για την Παιδεία υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο μάθημα δεν συντελεί στη μόρφωση των μαθητών και οδηγεί σε κατάχρηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Τέλος,  φέρεται να ζήτησε να διδάσκεται το μάθημα της Θρησκιολογείας, όπου οι μαθητές θα μαθαίνουν και για άλλες θρησκείες.

Πιο αναλυτικά, η κυρία Ρεπούση υποστήριξε ότι η έννοια του σύγχρονου Λυκείου δεν συνάδει με την διδασκαλία των θρησκευτικών. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «στην Β και Γ των Επαγγελματικών Λυκείων δεν υπάρχει η ιστορία. Αυτοί θα γίνουν πολίτες του κράτους. Και διδάσκονται ιστορία μόνο στην Α Λυκείου. Αντίθετα, διδάσκονται τα Θρησκευτικά και αναρωτιέμαι: γιατί ενώ θέλετε να κάνετε ένα νέο σύγχρονο Λύκειο, επιμένετε στην αντίληψή σας για τα Θρησκευτικά που δεν είναι καν θρησκειολογία όπως ήταν σε παλαιότερα σχέδια επι της υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου;». 

Υποστήριξε πως «Όλη η σύγχρονη εκπαίδευση δεν πιστεύει πια στην θρησκευτική κατήχηση, παρά την επαφή των παιδιών με τις θρησκείες μέσα από ένα μάθημα ιστορικό, κοινωνιολογικό, για το ρόλο που έπαιξαν οι θρησκείες στην πορεία της ανθρωπότητας, και δέχομαι ότι έπαιξαν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Τα θρησκευτικά με την έννοια της ορθόδοξης κατήχησης, κατά την γνώμη μας, δεν έχουν θέση στο σύγχρονο Λύκειο. Εσείς όχι μόνο δεν τα κάνετε προαιρετικά ή δεν τα αλλάζετε, αλλά επιμένετε σε μια κυρίαρχη θέση η οποία αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα Σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου, αλλά και στα υποχρεωτικά μαθήματα που δίνουν εξετάσεις τα παιδιά για να πάρουν το απολυτήριό τους. Εξάλλου δεν νομίζω ότι όσο  περισσότερη ορθόδοξη κατήχηση κάνουν τα παιδιά στα σχολεία τόσο καλύτεροι χριστιανοί θα γίνουν. Αντίθετα υποβαθμίζονται οι Φυσικές Επιστήμες και η Βιολογία που είναι βασική επιστήμη και δεν ξέρω πως μπορούν σε μια σειρά από ειδικότητες να απουσιάζει η Βιολογία ή να υποβαθμίζονται οι Φυσικές Επιστήμες».

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση της κυρίας Ρεπούση αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αντιδράσεων από συναδέλφους της αλλά και από εκπαιδευτικούς...