Τα 91 του χρόνια κλείνει σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, μία θρυλική φιγούρα για την ελληνική πολιτική σκηνή.

Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 στη Νάξο, στο χωριό της Απειράνθου, ενώ το 1935 μετακόμισε στην Αθήνα. Σε ηλικία 17 ετών δημιούργησε μία αντιφασιστική ομάδα νεολαίας η οποία ήταν ενάντια στην ιταλική κατοχή των Δωδεκανήσων, αλλά και στην δικτατορία της 4ης Αυγούστου, του Ιωάννη Μεταξά.

Σε μια κίνηση που ενέπνευσε την ελληνική αντίσταση, ξεπερνώντας και τα ελληνικά σύνορα, τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου του 1941, μαζι με τον Απόστολο Σάντα κατεβασαν τη σημαία με τη σβάστικα από την Ακρόπολη. Ο γάλλος στρατηγός Ντε Γκωλ τον χαρακτήρισε ως «τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Διετέλεσε πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 1981 και του 1985, εκλέγεται βουλευτής Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ. Το 1984 έγινε και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενω στις βουλευτικές του 1985 εξελέγη στην Β' Πειραιώς πάλι με το ΠΑΣΟΚ.

Το 2000 κατεβαίνει ξανά υποψήφιος στις εθνικές εκλογές με τον Συνασπισμό αυτήν την φορά, ενώ το 2002 δημιούργησε και την πολιτική ομάδα, «Ενεργοί Πολίτες» η οποία συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2004 μαζί με άλλα κόμματα στην εκλογική διαδικασία μέσω του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2012 εξελέγη εκ νεόυ στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μανώλης Γλέζος έχει πλούσιο συγγραφικό έργο «Και ένα μάρκο να ήταν…», «Εθνική αντίσταση 1940-1945», «Ο άνθρωπος και η φύση», «Ύδωρ, αύρα, νερό», «Η συνείδηση της πετραίας γης», μεταξύ άλλων.