Για τα αρχαία ελληνικά, μετά τα θρησκευτικά, συνεχίζεται η κόντρα της Εκκλησίας με τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, με αφορμή τη χθεσινή πρότασή της για γενναία μείωση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών στη Γ' Λυκείου.

«Είναι έγκλημα αυτά που είπε η κύρια Ρεπούση στη Βουλή για τα αρχαία ελληνικά και δεν θα το επιτρέψουμε για τα παιδιά μας» τονισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

«Πρέπει η πολιτεία πριν νομοθετήσει να συμβουλεύεται τους ειδικούς», είπε και προσθεσε οτι η κυρία Ρεπούση μιλάει χωρίς να εχει ειδικές γνώσεις.

«Ετσι που το πάτε θα μας πείτε στο τέλος ότι πρέπει να ρίξουμε την Ακρόπολη για να βλέπουμε καλύτερα το Φάληρο», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Άνθιμος ο οποίος επίσης σημείωσε: «Να καταργήσουμε τα αρχαία ελληνικά; Αυτή η χθεσινή βλασφημία στη βουλή. Μα τρελαθήκαμε; Οταν ιδρύουν έδρες αρχαίων ελληνικών στο Λονδίνο». 

Ο κ. Άνθιμος δήλωσε πάντως ότι θα εξομολογούσε ευχαρίστως την κυρία Ρεπούση αν πήγαινε αύριο στην εκκλησία αλλά δυστυχώς – όπως εκτίμησε- δεν θα παει.

Από την πλευρά της η κ. Ρεπούση άφησε υπαινιγμούς οτι η Εκκλησία δεν θέλει να διδάσκεται η βιολογία γιατί δίνει άλλη εξήγηση για τη δημιουργία του Σύμπαντος.

Εξήγησε ακόμα ότι αποκάλεσε «νεκρές γλώσσες» τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, γιατί έτσι λέγονται οι γλώσσες που δεν μιλιούνται, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αφαιρεί τον πλούτο τους.