Το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η εικόνα του «καλού μαθητή» από την αδυναμία του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου να βρει κοινό τόπο με τους συναδέλφους του, πρυτάνεις των ΑΕΙ στοιχειώνει όχι μόνον τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ποντάρει το πολιτικό μέλλον στην έκβαση του προγράμματος κινητικότητας, αλλά και το Μαξίμου, που βλέπει τον εφιάλτη μίας ακόμη εμπλοκής με την τρόικα να ζωντανεύει.

Παρά τα, επισήμως, κλειστά στόματα, ο εκνευρισμός είναι διάχυτος, εν αναμονή των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει ο Υπουργός Παιδείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Από το γραφείο Μητσοτάκη αλλά και από το Μαξίμου επιβεβαιώνονταν, αργά χθες βράδυ, η εικόνα εμπλοκής, την ίδια ώρα που συνεργάτες του υπουργού Παιδείας σημείωναν ότι αναμένουν τις λίστες των ΑΕΙ με το διοικητικό προσωπικό και ουδεμία εμπλοκή υπάρχει.

Το κλίμα βάρυνε από πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Αρβανιτόπουλο, πανεπιστημιακός ο ίδιος, να διαπραγματεύεται με τους Πρυτάνεις την... επιστροφή ισάριθμου ή ακόμη και περισσότερου προσωπικού (σ.σ. στον επόμενο κύκλο κινητικότητας), αν οι ίδιοι έδιναν τους 1.700 περίπου διοικητικούς που απαιτούνται για να «κλειδώσει» το πρόγραμμα. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν αμφιβολίες αν ο κ. Αρβανιτόπουλος θα μπορέσει να πείσει τους συναδέλφους του για έναν συμβιβασμό, ωστόσο υπάρχει πάντοτε το... σχέδιο Β του Υπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα περιθώρια στενεύουν καθώς η αρχική προθεσμία που έδωσε, δημοσίως μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (15 Σεπτεμβρίου) παρήλθε άκαρπη ενώ στο επικείμενο Eurogroup, της 5ης Οκτωβρίου, η Ελλάδα θα πρέπει όχι μόνον να έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες αλλά να έχει ονόματα και διευθύνσεις 12.500 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα.

Τ.Τ