Γράφει η Ντία Μούλου

«Εγέρθητω», «μπουζού», χαστούκια και ύβρεις είναι μερικές από τις προκλήσεις της Χρυσής Αυγής, που έλαβαν χώρα εντός του Κοινοβουλίου, εκτός αυτού, ακόμη και σε τηλεοπτικά στούντιο. 

Από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε τον Μάιο του 2012, οι προκλήσεις του συγκεκριμένου κόμματος ήταν συνεχείς. Το «βάπτισμα του πυρός» έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του αρχηγού του κόμματος, Νίκου Μιχαλολιάκου, όταν ακούστηκε στην αίθουσα το περιβόητο «εγέρθητω» προς τους δημοσιογράφους.

Μία από τις στιγμές στην ελληνική τηλεόραση που θα μείνουν αξέχαστες είναι το χαστούκι του Ηλία Κασιδιάρη στη βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, κατά τη διάρκεια πρωινής εκπομπής στον ΑΝΤ1. Στην ίδια εκπομπή, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής πέταξε ένα ποτήρι νερό στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, εξαπολύοντας παράλληλα... κοσμητικά επίθετα.

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής πάντως δεν παρέλειπαν να θυμίζουν την παρουσία τους και εντός της Βουλής, καθώς αμέτρητες φορές έγιναν πρωταγωνιστές σε επεισόδια με βουλευτές άλλων κομμάτων. Συχνά μάλιστα, χαρακτηρισμοί και εκφράσεις αφαιρούνταν από τα πρακτικά των συνεδριάσεων με εντολή του προεδρείου.

Τον Οκτώβριο του 2012, η βουλευτής του κόμματος και σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου Ελένη Ζαρούλια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προεδρείου της Βουλής στην έδρα του οποίου βρισκόταν ο Γιάννης Δραγασάκης, όταν αποκάλεσε «υπάνθρωπους και τρισάθλιους» τους μετανάστες.

Ο Γιάννης Δραγασάκης δέχθηκε μια ακόμα προσωπική επίθεση από την Ελένη Ζαρούλια, όταν εκείνη από το βήμα του είπε: «βγήκε από την μπουζού η πρεζού και έμπορος όπλων κόρη;».

Έντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινής Πιπιλή.

Κόντρα δημιουργήθηκε μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΧΑ, Χρήστου Παππά, και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Τατσόπουλου, με αφορμή δηλώσεις του δεύτερου για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Άγριο επεισόδιο ξέσπασε ανάμεσα στον Ηλία Κασιδιάρη και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τον μισθό των βουλευτών, με τους διαλόγους να είναι απίστευτοι.

Τα αίματα «άναψαν» μεταξύ του Χρήστου Παππά και της Λιάνας Κανέλλη, με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή της ΧΑ για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

«Θα μ'ακούσεις;» είπε ο Χρήστος Παππάς απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ στη συνέχεια οι τόνοι ανέβηκαν με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΧΑ να δηλώνει πως η χώρα έγινε Αργεντινή.

Ο βουλευτικός μισθός στάθηκε και πάλι αιτία να ξεσπάσει θερμό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον βουλευτή της ΧΑ, Γιώργο Γερμενή, ο οποίος απευθυνόμενος στον Άδωνι Γεωργιάδη είπε: «Μη φωνάζετε. Εσείς φοράτε ρολόι ρόλεξ 7.000 ευρώ. Εγώ δούλευα στο φούρνο και ξυπνούσα από τις 4 το πρωί».

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2013 σημειώθηκε επεισόδιο στην Ολομέλεια, αυτή τη φορά με επίθεση του Χρήστου Παππά κατά μουσουλμάνου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.


 

Ωστόσο, τα παρελκόμενα δεν έλειψαν και εκτός Βουλής, ενώ πολλές φορές χαρακτηρίστηκαν και από βιαιοπραγίες. Σε ένα από αυτά, ο Ηλίας Παναγιώταρος αποφάσισε να κάνει έλεγχο σε βυτιοφορέα από την ΠΓΔΜ, λέγοντας μάλιστα ότι έπραξε το αυτονόητο.

Αρκετές φορές, βουλευτές ή μέλη του κόμματος έκαναν επισκέψεις σε νοσοκομεία, ώστε να «ελέγξουν» τις άδειες των προσώπων που εργάζονταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες.

Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης κατηγορήθηκε και προκάλεσε αντιδράσεις λόγω των «επισκέψεών του» σε λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου, αλλά και για επιθέσεις σε πάγκους μικροπωλητών. 

Συχνά στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής βρέθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Μάλιστα, εξαιτίας της απόφασης του κ. Καμίνη να ματαιώσει τη διανομή τροφίμων «μόνο για Έλληνες» στο Σύνταγμα, ο Γιώργος Γερμενής επιχείρησε να του επιτεθεί με γροθιά, χτυπώντας τελικά ένα 12χρονο κορίτσι! 

Πρόσφατα, προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια με θύμα τον δήμαρχο Οιχαλίας, Φίλιππο Μπάμη, κατά το μνημόσυνο των θυμάτων στο Μελιγαλά, με βουλευτές της ΧΑ να επιτίθενται σε συγγενείς θυμάτων και μέλη οργανώσεων.