Μπορεί το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να απάντησε «ουδέν σχόλιον» στις ραγδαίες εξελίξεις με την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής, όμως ο γερμανικός τύπος παρακολουθεί στενά το θέμα, συσχετίζοντάς το με τις πολιτικές εξελίξεις.

H εφημερίδα «Tagespiegel» εκτός των άλλων, στέκεται στο τι μέλλει γενέσθαι με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής στέλνοντας μήνυμα προς την τρόικα: «Οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει επιτέλους να το καταλάβουν: όσο βυθίζουν τη χώρα βαθύτερα σε ύφεση με συνεχείς νέες επιταγές λιτότητας, η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα διαλύονται».

Για τους ψηφοφόρους «προβληματίζεται» και η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στην αναφορά της με τίτλο «Μαφιόζικη Αυγή» τονίζει ότι ότι το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του κόμματος ψήφισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και επομένως αναμένεται πτώση του ποσοστού του, όταν πλέον θα έχει ξεπεραστεί η κρίση στην Ελλάδα.

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι «το προς τα πού θα σκορπίσουν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι ανοικτό. Οι λόγοι για τους οποίους τόσοι πολλοί Έλληνες αναζήτησαν μία βαλβίδα για τη διαμαρτυρία τους, εξακολουθούν να ισχύουν: υψηλή ανεργία, φτώχεια, αισθήματα ανημποριάς και απογοήτευσης. Όποιος νομίζει ότι με το χτύπημα εναντίον των νεοναζί η Δημοκρατία ήδη έχει κερδίσει, χαίρεται πολύ νωρίς».

Στο πιο εντυπωσιακό δημοσίευμα της ημέρας, σε αυτό της Tageszeitung, υπό τον τίτλο «Kαληνύχτα Neonazis» επισημαίνεται ότι «ναζιστές με χειροπέδες θα ήθελαν ορισμένοι να δουν και στη Γερμανία». «Σε δημοσκοπήσεις οι έλληνες ναζί συγκέντρωναν πανελλαδικά πάνω από το 10% των ψήφων. Στη Γερμανία αντίθετα, οι ακροδεξιοί είναι απομονωμένοι. Σε αντίθεση με την εξαθλιωμένη Ελλάδα που μαστίζεται από την κρίση, οι γερμανοί νεοναζιστές δεν έχουν πιθανότητες να έρθουν στην κυβέρνηση. Αυτό δεν θα πρέπει να είναι λόγος εφησυχασμού και χαλάρωσης στη μάχη κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού στη Γερμανία. Εντούτοις καταδεικνύει πόσο επιτακτικό ήταν το χτύπημα της δικαιοσύνης στην Αθήνα» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Είναι λογικό, πάντως, να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από γερμανικής πλευράς για το τι θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, αφού το ποσοστό της (7,8% στις εκλογές του 2012 και μεγαλύτερο έναν χρόνο μετά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) μπορεί να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση...

Β.Β.