Την πτώση του ΠΑΣΟΚ, την άνοδο της Χρυσής Αυγής και το γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης της πολιτικής εξουσίας που έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια περιγράφει με άρθρο του στην Οικονομική Επιθεώρηση ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου περιγράφει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που σε αρκετές περιπτώσεις ζητά ακόμα και αίμα πολιτικών προκειμένου να μετριασθεί το μίσος του λαού για όλα όσα ταλαιπωρούν τον τόπο.  

«Εκείνο που ξαφνιάζει δεν είναι οι προτροπές στη βία κατά του συστήματος, αλλά το πόσο μοιάζει σε ύφος και λεξιλόγιο με τα (ειδησεογραφικά) δελτία των οκτώ» τονίζει ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος σε συνθήματα που ζητούν να «καεί η βουλή» και «να πεθάνουν οι πολιτικοί» και συμπληρώνει: «Πόσες φορές, κατά τη διάρκεια των ετών 2010 και 2011, η προτροπή από τους κυρίαρχους «παίκτες» των δελτίων των οκτώ ήταν παρόμοια σε ύφος με εκείνο του παραπάνω βίντεο-κλιπ: Κάψτε τη Βουλή!

Ποιος δεν θυμάται την προσπάθεια να περικυκλωθεί η Βουλή, να μπούνε και μέσα στηΒουλή, έτσι ώστε να δοθεί το«αντιμνημονιακό» μήνυμα, ανατρέποντας τη λειτουργία της δημοκρατίας μέσα στο ίδιο το ναό της; Αντί, λοιπόν, να αναζητηθούν οι πραγματικές αιτίες για την κρίση, αντί με ειλικρίνεια ως κοινωνία (και ιδιαίτερα τα ΜΜΕ) να αντικρίσουμε βασικές αλήθειες, ψάξαμε να τα φορτώσουμε κάπου. Πού; Στο πιο δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό θεσμό της χώρας. Το κοινοβούλιο».

Ο κ. Παπανδρέου ισχυρίζεται, όπως αναφέρει το protothema.gr, πως η πεποίθηση ότι «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ» είναι μια αντίληψη που, όπως λέει, βόλεψε αρκετές πλευρές καθώς: «Η  παραδοσιακή δεξιά έκανε τα στραβά μάτια ή έκλεινε το μάτι στις ακραίες αυτές αντιδράσεις, αφού απευθύνονταν στην τότε  κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η παραδοσιακή αριστερά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ανεχόταν ή προέτρεπε σε δράσεις ακραίες. Επαναστατικώ δικαίω».

«Όλα τα κόμματα μαζί έπεσαν σαν τις ύαινες να κατασπαράξουν ότι είχε απομείνει από το ΠΑΣΟΚ, επειδή ήταν ο μόνιμος πολιτικός εχθρός» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού και συμπληρώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν άντεξε και διαλύθηκε λόγω των μιντιακών χτυπημάτων σε καθημερινή βάση, υπό το αβάσταχτο βάρος του μνημονίου».

Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο κ. Παπανδρέου εξαπολύει επίθεση εναντίον του Τσίπρα λέγοντας ότι «ο Τσίπρας αντιγράφει συνειδητά τον Ανδρέα», όμως,  όπως λέει: «Το εργοστάσιο μόνο έναν έβγαλε!».