Σκληρή ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην στηρίξει την τροπολογία της κυβέρνησης η οποία προβλέπει την αναστολή χρηματοδότησης για κόμματα των οποίων βουλευτές ή άτομα που τα διοικούν κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις.

Με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εσωτερικών, διερωτάται γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά αρνητικά στην πρόταση της κυβέρνησης:

«Γιατί άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι στην αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων-εγκληματικών οργανώσεων;» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την απόφαση να καταθέσει τη δικιά του πρόταση, έπειτα από συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, η οποία θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τη Χρυσή Αυγή και συγκεκριμένα θα γίνεται εξέταση όλων των πτυχών του θέματος, αλλά και ακριβή περιγραφή των αδικημάτων βουλευτών του κόμματος.

Στην Κουμουνδούρου εκφράζεται ο φόβος ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε τυχόν διώξεις στελεχών άλλων πολιτικών κομμάτων στο μέλλον.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η πρόταση της κυβέρνησης ωστόσο είναι σαφής και με δικλείδες ασφαλείας, αφού η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης προβλέπεται μόνο όταν ηγετικά στελέχη των κομμάτων κατηγορούνται για τα βαρύτατα εγκλήματα των άρθρων 134 (εσχάτη προδοσία), 138 (επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας), 139 (προσβολή εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας), 148 παρ. 2 (διακεκριμένη κατασκοπεία), 187 (εγκληματική οργάνωση) ή 187Α (τρομοκρατικές πράξεις) του Ποινικού Κώδικα.

Μάλιστα, σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, η αναστολή αίρεται αναδρομικά και καταβάλλονται άτοκα στον δικαιούχο τα παρακρατηθέντα ποσά.

Για την έκδοση των αποφάσεων που αφορούν την αναστολή ή την άρση της παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση στους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «όταν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι, υπό το μανδύα ή υπό την κάλυψη ενός πολιτικού κόμματος, τελούνται από ηγετικά στελέχη αυτού σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες οι οποίες στρέφονται άμεσα κατά της ίδιας της χώρας και του πολιτεύματος, ή πλήττουν βάναυσα τη δημόσια τάξη αυτής, ανακύπτει ανάγκη αποτροπής του ενδεχομένου άμεσης ή έμμεσης κατάχρησης της κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης για την στήριξη των ως άνω εγκληματικών δραστηριοτήτων».

Π.Β