Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Τις τελευταίες μέρες πολλοί αναρωτιούνται τι συμβαίνει με τον Γιάννη Στουρνάρα;

Ο υπουργός Οικονομικών περνάει τις δυσκολότερες, από την ανάληψη των καθηκόντων, περιόδους βλέποντας τους ισχυρότερους υποστηρικτές του  να το εγκαταλείπουν.

Το τελευταίο λάθος του, που έκανε αρκετούς στο Μέγαρο Μαξίμου, να βγουν από τα ρούχα τους, ήταν η απίστευτη σε κυνικότητα και εκτός πραγματικότητας συνέντευξη στο Star και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Παράλληλα του καταλογίζουν ότι άλλαξε την πολιτική ατζέντα και από τις αποκαλύψεις για τη Χρυσή Αυγή κατάφερε να μετατοπίσει το ενδιαφέρον στις εκτιμήσεις του για την Οικονομία που διαψεύστηκαν τα επόμενα 24ωρα από την έκθεση του ΔΝΤ, τόσο σε σχέση με τα νέα μέτρα, όσο και με τα θέματα του κουρέματος του χρέους αλλά και του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Ο Γιάννης Στουρνάρας έδειξε ανεπίτρεπτη για τεχνοκράτη επιπολαιότητα, να κάνει δηλώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους,  την ώρα που στη Γερμανία δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ και ενώ η σύγκρουση Βερολίνου- ΔΝΤ για το κούρεμα είναι σε εξέλιξη.

Ο Πρωθυπουργός προσεκτικός δεν έκανε καμία δήλωση για το θέμα μετά τη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Στουρνάρας με τις διαρροές του και τις δηλώσεις του πήρε ανοικτά  το μέρος της Γερμανίας και του Σόιμπλε.

Ο κ. Στουρνάρας κάθεται σε «ανάμενα κάρβουνα» καθώς ο «προστάτης» του,  μάλλον αποχωρεί από το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ και σε αυτήν την περίπτωση, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν το παρασκήνιο αδυνατίζει η θέση του στο σύστημα εξουσίας.

Επίσης πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν, ότι ο Υπουργός Οικονομικών αποκλείστηκε από τα ταξίδια του Πρωθυπουργού σε Ισραήλ και ΗΠΑ ενώ δεν ήταν και στη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ καθώς όλοι γνωρίζουν το  γερμανικό προσανατολισμό του.

Κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο ήταν ότι για πρώτη φορά το σχέδιο προϋπολογισμού το παρουσίασε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ (Σταϊκούρας) και όχι ο Υπουργός Οικονομικών.                           

Ο κ. Στουρνάρας έχει καταφέρει να είναι «κόκκινο πανί» για τον κ. Βενιζέλο, για πολλούς στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ.

Ο  «τσάρος» της οικονομίας από «σωτήρας» αποδυναμώνεται καθημερινά και πλέον αποτελεί βαρίδι όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά για τον Αντώνη Σαμαρά καθώς ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν χάνει ευκαιρία να τον χρεώνει προσωπικά στον πρωθυπουργό.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, το θέμα με τον κ. Στουρνάρα είναι και πολιτικό… 

Η στρατηγική του στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα έχει εξαντληθεί και δεν μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, λέμε σε όλα «ναι» περιμένοντας τις καλές προθέσεις των δανειστών. Η λογιστική επίτευξη στόχων δεν σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται και στην πραγματική οικονομία ή να συνεχιστεί και μελλοντικά η ίδια τακτική.

Ο κ. Στουρνάρας έχει εξαντλήσει το όποιο πολιτικό κεφάλαιο διέθετε αλλά κυρίως αυτό του «τεχνοκράτη» για τον απλούστατο λόγο ότι μια σειρά από εκθέσεις και αναλύσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση τις  προβλέψεις του αλλά και τις λύσεις που προτείνει. 

Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από έναν υπουργό Οικονομικών που απλώς συμφωνεί… την ώρα που ακόμη και μεταξύ του ΔΝΤ και διαφόρων Ευρωπαίων αξιωματούχων έχουν αναπτυχθεί ανοικτές αντιπαραθέσεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.  

Τα παραπάνω έχουν υπονομεύσει πλήρως την αξιοπιστία του, δημιουργώντας συνολικό πρόβλημα στη εικόνα της κυβέρνησης αφαιρώντας  κάθε οικονομική και πολιτική αξιοπιστία τόσο στο εσωτερικό όσο και στις αγορές.

Η πολιτική απονομιμοποίηση του υπουργού Οικονομικών είναι πλέον ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να το λύσει μόνο ο Πρωθυπουργός…