current views are: 1

14 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση10:03

Να τελειώνουμε με τους νόμους που «νομιμοποιούν» τα χτυπήματα κατά της ελευθεροτυπίας

Ο συνάδελφος Γιώργος Παπαχρήστος συνελήφθη από αστυνομικούς της ασφάλειας έπειτα από μήνυση που υπέβαλε  εναντίον του ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, για συκοφαντική δυσφήμιση.

Δημοσίευση 10:03’
αρθρο-newpost

Ο συνάδελφος Γιώργος Παπαχρήστος συνελήφθη από αστυνομικούς της ασφάλειας έπειτα από μήνυση που υπέβαλε  εναντίον του ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, για συκοφαντική δυσφήμιση.

Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο συνάδελφος Γιώργος Παπαχρήστος συνελήφθη από αστυνομικούς της ασφάλειας έπειτα από μήνυση που υπέβαλε εναντίον του ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, για συκοφαντική δυσφήμιση.

Αρκετοί συνάδελφοι απειλούνται με διώξεις γιατί τολμούν να δημοσιοποιήσουν την άποψη τους ή στοιχεία υποθέσεων που δεν αρέσουν ενώ στο τέλος καλούνται και να… πληρώσουν!

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμισης αλλά και πολλές περιπτώσεις αποκαλύψεων, όπως αυτή του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο πρώην υπουργός καταδικάστηκε, όμως στο πρώτο στάδιο των αποκαλύψεων μοίραζε μηνύσεις και αγωγές σε όποιον δημοσίευε ή μιλούσε δημόσια για τις μίζες του …

Το δημόσιο συμφέρον από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις υπερτερεί του ατομικού και πάνω σε αυτή τη λογική οι δημοσιογραφικές ενώσεις και η πολιτεία θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αλλαγές που θα προστατεύουν τους δημοσιογράφους αλλά και όσους πραγματικά πέφτουν θύματα συκοφαντικής δυσφήμισης.     

Οι ίδιοι οι νόμοι του κράτους χρησιμοποιούνται πολλές φορές καταχρηστικά ώστε να αναιρούν την ουσία της ελευθεροτυπίας.

Πρέπει να τελειώνουμε τώρα με τη βιομηχανία των αγωγών κατά δημοσιογράφων αλλά και να προβλεφθούν αυστηρές ποινές μέχρι και στην αφαίρεση της δημοσιογραφικής ιδιότητας σε όσους συστηματικά συκοφαντούν. Αλήθεια, όμως, πρώτα θα πρέπει «να καθαρίσουμε τα πιάτα μας»- όπως λέει και ο Τάκης Χατζής- ποιος έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος;

Γιατί στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις και στο «ξεχείλωμα», το ποιος είναι δημοσιογράφος και ποιος όχι, φέρουν βαρύτατες ευθύνες οι δημοσιογραφικές ενώσεις.    

Φτάνει πια με τον ευτελισμό της δημοσιογραφίας και δεν είναι μόνο ο οικονομικός, η ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ κάποτε ήταν «πτυχίο» σήμερα όποιον θέλει η ιδιοκτησία τον «βαφτίζει» δημοσιογράφο και του δίνει ένα μικρόφωνο…     

Φτάνει πια με την ποινικοποίηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος αλλά και την άσκηση εκφοβισμού εις βάρος συναδέλφων, που μαχητικά αλλά με  προσήλωση στις αρχές της αλήθειας, της δεοντολογίας και της αντικειμενικότητας το υπηρετούν..

Η πολιτεία αλλά και η  Ένωση Συντακτών θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μέτρα ώστε επιτέλους η δημοσιογραφία στη χώρα μας, να ασκείται σε καθεστώς ελευθερίας και ο δημοσιογράφος να μην αισθάνεται ότι λειτουργεί σε συνθήκες πιέσεις και οικονομικού «εκβιασμού» με αγωγές και αυτόφωρα να καιροφυλακτούν.

Συνθήκες που έρχονται σε αντίθεση με συνταγματικές μας επιταγές και υποβιβάζουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας.


σχετικα αρθρα