Αποστολή στις Βρυξέλλες: Αναστασία Γαλάνη
 
Βρυξέλλες. Στην Rue du Luxembourg 35, μια ανάσα από το Ευρωκοινοβούλιο, ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πολιτευτές που διέγραψαν ιστορία στο κόμμα, και άνθρωποι που γνώρισαν όσο κανείς τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή «πλημμύρισαν» το Leopold Ηοtel, όπου φιλοξενούνται, ενόψει της επετειακής εκδήλωσης του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής στη μνήμη του Εθνάρχη σήμερα το μεσημέρι.

Από την πτήση νωρίς το πρωί της Δευτέρας από Αθήνα για Βρυξέλλες το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή ακουγόταν συνεχώς σαν να ήταν παρών, δείγμα της υστεροφημίας του. Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το μέλλον των νέων στην Ευρώπη και το… έλλειμμα ηγετών στην Ε.Ε. μονοπώλησαν τις συζητήσεις των… καραμανλικών από την πτήση μέχρι και το δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν των προσκεκλημένων του Ιδρύματος χτες το βράδυ.

Στο δείπνο της αίθουσας το κλίμα ήταν θερμό με τα πηγαδάκια να έχουν σχηματιστεί σχεδόν από την είσοδο στην αίθουσα και τα «βαριά» ονόματα της Νέας Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Κ. Καραμανλής να συζητούν με ευρωβουλευτές για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την διορατικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το χιούμορ πάντως προς τους δημοσιογράφους δεν έλειψε μεταξύ ορεκτικού και κυρίως πιάτου. Μάλιστα, ο κ. Βαρβιτσιώτης πλησιάζοντας το τραπέζι των δημοσιογράφων ανέφερε με χιούμορ προς τον νεότερο Κώστα Καραμανλή, «εμένα με άφησες με τη γερουσία και εσύ είσαι με τη νεολαία».

Την… τιμητική της ωστόσο στο δείπνο είχε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου εκφράζοντας στην ομιλία της την ανησυχία για το μέλλον της Ευρώπης υπό το πρίσμα των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων   την οποία και προλόγισε ο νεότερος Κώστας Καραμανλής.

Παρόντες ήταν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, που μίλησε για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή,  Γιώργος Κουμουτσάκος (ο οποίος είχε μόλις φτάσει στην αίθουσα από το Βερολίνο έπειτα από συζητήσεις με τον Φούχτελ για την Ελλάδα), Ροδή Κράτσα, Κώστας Πουπάκης, Γιώργος Παπανικολάου, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ οι ευρωβουλευτές Άννυ Ποδηματά και Μαριλένα Κοππά. Την κυρία Γιαννάκου προλόγισε ο Κωστής Καραμανλής ο νεότερος ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος, ο οποίος να σημειωθεί ότι δείπνησε στο τραπέζι των δημοσιογράφων.

Παρών ήταν και ο πρέσβης της Ελλάδας στη μόνιμη αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες Κώστας Χαλαστάνης, ο άνθρωπος που υπενθυμίζεται ότι είχε παραλάβει τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει ο στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή επί σειρά ετών, Θόδωρος Χαριτόπουλος.

Από την πλευρά του Ιδρύματος, παρόντες και ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αχιλλέας Καραμανλής, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνος Σβωλόπουλος, ο συνεργάτης του Ιδρύματος καθηγητής Δημήτρης Κερίδης, και φυσικά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Γιάννης Παλαιοκρασσάς και Γιάννης Μαρίνος.