Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Άναυδος εμφανίζεται ο Άρης Σπηλιωτόπουλος από τις νέες απαιτήσεις που εγείρει η τρόικα αλλά και από τα δείγματα υπαναχώρησης των πιστωτών ως προς το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο βουλευτής Β' Αθήνας που το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Μαξίμου λόγω των δημόσιων παρεμβάσεών του, σημειώνει ότι είναι η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης και, ως εκ τούτου, η ώρα της... εξόδου για τους αποτυχημένους γραφειοκράτες.

Σε σχόλιό του που αναρτήθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Σπηλιωτόπουλος σημειώνει ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για επιπρόσθετα μέτρα» και εξηγεί πως «ακόμη κι αν πιεζόμαστε αυτή η Βουλή δεν αντέχει νέα μέτρα».

Εικάζω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν με την τοποθέτηση Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα πρέπει να έχει κάνει τόσες παρεμβάσεις όσες δεν έκανε από τις εκλογές πέρυσι. Και, πολύ καλώς, πράττει και τοποθετείται δημοσίως. Γι αυτό τον ψήφισαν, όσοι τον ψήφισαν, στις εκλογές. Ωστόσο, η κινητικότητα των τελευταίων ημερών μόνον τυχαία δεν είναι. Έως ότου, λοιπόν, απαντηθεί το ερώτημα «τι ζητά ο Άρης στο παζάρι;», ιδού το πλήρες σχόλιό του για την τρόικα:

«Μετά από μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και αφού ξεπεράσαμε ακόμα και το όριο των αντοχών μας, καταφέραμε να σημειώσουμε πρόοδο στα οικονομικά μας μεγέθη, με σημαντικότερο αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Θα περίμενε κανείς ότι θα έχει φτάσει η ώρα για τους ευρωπαίους εταίρους μας να επιδείξουν την απαιτούμενη και προβλεπόμενη αλληλεγγύη.

Αντ’ αυτού, άναυδοι παρακολουθούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που υποβαθμίζουν τις θυσίες και την όποια πρόοδο, επαναφέρουν αρνητικό κλίμα και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα. Είναι συνεπώς ώρα να πούμε καθαρά ότι, πρώτον, δεν έχουμε κανένα περιθώριο για επιπρόσθετα μέτρα, ότι ακόμα και αν πιεζόμαστε, αυτή η Βουλή δεν αντέχει άλλα μέτρα. Αν επιθυμούν πολιτική σταθερότητα πρέπει να δουν την πρόοδο που με θυσίες έχουμε κάνει.

Δεύτερον, δεν μπορούμε άλλο να μιλούμε σε πολιτικό επίπεδο με υπαλλήλους. Είναι ώρα να μιλήσουμε πολιτικά με Ευρωπαίους πολιτικούς και όχι με αποτυχημένους γραφειοκράτες.

Τέλος, δεν θα πληρώσουμε εμείς το μάρμαρο για τη διαφωνία ΔΝΤ και Ευρώπης. Ας πληρώσουν επιτέλους και όσοι δεν κατανοούν το αυτονόητο. Ότι η Ευρώπη ή θα αλλάξει πολιτική ή αλλιώς θα οδηγηθεί σε απόλυτη κατάρρευση. Εμείς πάντως θα παραμείνουμε στο δυτικό κόσμο με ότι αυτό σημαίνει. Τα ταξίδια του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ θα είναι μόνο η αρχή του νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας».