Νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του newpost.gr, στο οποίο αποκαλύπτονταν, μεταξύ άλλων, οι εισηγήσεις - σοκ που δέχεται ο πρωθυπουργός για μείωση των συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» των 2 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως η περαιτέρω προσαρμογή «θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών».

Και πρόσθεσε, αφήνοντας... ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις: «Υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών, με την εν λόγω τοποθέτησή του, «φωτογράφισε» νέες περικοπές σε συντάξεις που παραμένουν ακόμη «υψηλές», όπως αυτές στα αποκαλούμενα «ευγενή Ταμεία», δηλαδή τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που διατηρούν υψηλότερες εισφορές και αποδοχές για τους ασφαλισμένους τους. 

Υπενθυμίζεται πως στο σχετικό δημοσίευμα του newpost.gr, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, γινόταν εκτενής αναφορά στις εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Σαμαράς αφενός για «λουκέτο» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, αφετέρου για νέες περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ.

Γ.Κ