Θεωρείται ο ιθύνων νους πίσω από το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που προκάλεσε – κυριολεκτικά- σεισμό στις τράπεζες. Είναι το «δεξί» χέρι του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και παρά το γεγονός ότι δεν τον γνωρίζουν πολλοί, βρίσκεται πίσω από διάφορες εμπνεύσεις του οικονομικού επιτελείου οι οποίες έχουν προκαλέσει σάλο κατά καιρούς.

Ο λόγος για τον Νίκο Καραβίτη ο οποίος τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώνει μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα τα πυρά των «γαλάζιων» και μη βουλευτών για το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο εκτός των άλλων επιβάλει φόρο στα αγροτεμάχια, προκαλώντας παράλληλα τη μήνιν του πληθυσμού της χώρας που ζει στην επαρχεία. 

Δεν ξέρουμε βεβαίως εάν ο σύμβουλος του κ. Στουρνάρα έχει περάσει ποτέ έξω από χωράφι ώστε να δει πως τα βγάζουν πέρα οι αγρότες, ωστόσο έχει περάσει από άλλους χώρους, νευραλγικούς και μη, σε μία πορεία η οποία βρίσκεται σε παράλληλη κατεύθυνση με αυτή του υπουργού Οικονομικών.

Παιδί του «εκσυγχρονισμού» και στενός φίλος του σημερινού ΥΠΟΙΚ, διατέλεσε επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια των κυβερνήσεων Σημίτη, από το 1997 έως και το 2004.

Το όνομα του είχε εμπλακεί κατά το παρελθόν και στα περίφημα... «greek statistics», ή αλλιώς «δημιουργική λογιστική», τότε που υπουργός  Οικονομικών ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου, όλα στη χώρα έβαιναν... καλώς και μπαίναμε στο ευρώ.

Έχει παράλληλα διατελέσει Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ για ακόμη μία φορά επωφελήθηκε της φιλικής του σχέσης με τον κ. Στουρνάρα αφού διατέλεσε για ένα διάστημα και Υπεύθυνος Παρατηρητηρίου Δημόσιου Τομέα του ΙΟΒΕ, όταν ο σημερινός υπουργός Οικονομικών πρόεδρος του Ινστιτούτου ήταν ο κ. Στουρνάρας.

Και εάν ένα πράγμα χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο τεχνοκράτη, είναι η... δημιουργικότητα και η φαντασία που κατά καιρούς επιδεικνύει όταν πρόκειται για φορολογικές επιβαρύνσεις

Σε αυτόν εξάλλου πιστώνονται δύο ιδέες που προκάλεσαν σάλο πέρυσι τέτοια εποχή, όταν ξεκινούσε την καριέρα του στο υπουργείο Οικονομικών:  Αφενός η επιβολή φόρου 150 ευρώ για κάθε σπίτι που νοικιάζεται και αφετέρου η αύξηση της φορολογίας των τόκων επί των καταθέσεων.

ΠΑΝ.ΒΕΛ.